Bezoek wijndomein Genoels-Elderen

Verslag 14 juni 2008

16 Inschrijvingen voor deze heerlijke namiddag waarvan er uiteindelijk 12 de trip naar het verre Limburg maakten.
Alweer hadden de afwezigheden ongelijk : een bezoek aan dit meest noordelijk gelegen wijnkasteel van Europa loont zeker de moeite voor elke rechtgeaarde wijnliefhebber.

Genoels-Elderen

Men mag zich slechts  “wijnkasteel” noemen indien het wordt bewoond door de eigenaar, er ter plekke wijn geproduceerd wordt én gebotteld.
De plaatselijke gids schetste ons eerst een korte historiek van dit domein, zoals vele van zijn soortgenoten niet gespaard gebleven van oorlog en rampen.
Ook werd er op gewezen dat er in onze contreien reeds lang wijn werd verbouwd ,doch dat dit enkele eeuwen op een lager pitje stond  tengevolge van de Middeleeuwse Kleine Ijstijd en protectionistische maatregelen van Napoleon.
Gezien opwarming aarde heeft deze streek echter thans klimaat vergelijkbaar met Bourgognestreek van circa 100 jaar geleden en kunnen de Chardonnay en de Pinot Noir hier voldoende groeien om opnieuw aan wijnbouw te doen.

We kregen een zeer deskundige uitleg over het aantal mensen die er werken (tot een 60-tal toe in de oogsttijd) , de wijze van enting op Amerikaanse onderstam, het binden, oogsten en snoeien der ranken en het uiterst geschikte terroir (leemlaag 5 à 7 meter dik,gevolgd door circa 50 meter dikke mergellaag.)
De gids schetste ons ook de actuele en historische reden van rozenaanplanting op het einde der rijen (vroege detectie van mogelijk ziektes, ezels die de bocht wilden afsnijden).
Na een bezoek aan de ultra moderne pers en gistinginstallaties ,volgde een kort maar leerrijk intermezzo over een bepaalde boom waaraan krachten worden toegeschreven die blijkbaar vooral Jacques om één of andere reden mateloos schenen te interesseren…

Terug in het gebouw daalden we af in de catacomben waar  we in de moderne wijnkelder wel verbaasd waren over het grote aantal aanwezige vaten en flessen, een kapitaal op zich. De vaten uit Franse eik, zeer duur tegenwoordig, worden slechts 2 maal gebruikt voor witte en 3 maal voor rode wijnen.
Verder wandelden we langs het oude keldergedeelte, waar vroeger het personeel woonde, maar waar thans de Marc ligt te rijpen, achter dubbel slot :een sleutel voor de eigenaar, de andere voor de fiscus!

Vervolgens : le moment suprême : de degustatie ! We hadden geopteerd voor  “delux”, 5 proefglazen namelijk :
Chardonnay wit € 13,90 per fles
Chardonnay blauw € 17,00 per fles
Chardonnay goud     € 21,00 per fles
Pinot Noir rood € 28,00 per fles
Zilveren Parel € 22,00 per fles

De geproefde wijnen werden in globo als technisch correct beoordeeld  en het is knap dat de mensen van Genoels-Elderen in  België zulke prachtwijnen kunnen maken, doch we konden ons niet van de indruk ontdoen dat de Belgische handicap (bv.qua loonkost) er de oorzaak van is dat deze wijnen aan de prijzige kant zijn.
Een uitstekende marketing heeft er echter voor gezorgd dat dit wijndomein helemaal geen afzetproblemen kent  en vermoedelijk ook nooit zal kennen te danken aan zijn positionering als beste en exclusieve Belgische wijn.

Boni