Wijnregio Frankrijk: Languedoc

Verslag 25 oktober 2018

Deze avond kwamen de wijnneuzen samen om een wijngebied uit Frankrijk te bespreken, namelijk de Languedoc – Roussillon.

Maar eerst verwelkomen we 2 nieuwe leden.

Onze bestuursleden Luc en Luc hadden weer een onvergetelijke avond in petto.


Door de uitgebreidheid van dit wijngebied wordt de bespreking gespreid over meerdere avonden. Vandaag verkennen we de Languedoc. De Roussillon zal volgende maand besproken worden.

In de presentatie werd aandacht gegeven aan de geschiedenis, het klimaat en de ondergrond van de regio.  Maar ook het toeristische aspect werd aangehaald met prachtige foto’s van de streken.

De verschillende wijnregio’s kwamen aan bod net zoals de druivensoorten.
Het informatieve gedeelte werd regelmatig onderbroken om een wijn te proeven telkens gecombineerd met een aangepast hapje.

Alle wijnen werden aangekocht bij Delhaize.
We kunnen alleen maar zeggen dat de wijnen en de gerechtjes wederom goed gekozen waren.
Hoed af voor beide Luccen.

De geproefde wijnen: 

Witte wijnen:

1. L’ Hospitalet 2017


Druivensoort: Chardonnay, viognier, sauvignon blanc .
Licht houtrijping.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van bloemen en citrus.

Geschikt voor schelpdieren, gevogelte, wit vlees.


2. Demoiselles Corbières 2017


Druivensoort: Marsanne, macabeu, grenache blanc.

Kleur: bleek geel.
Aroma van ananas, lychee, floraal.

Geschikt voor vis en salades. Maar ook als aperitief.


3. Baie des Perles 2016


Druivensoort:
Grenache blanc 45%
Vermentino 30%
Clairette 25%

Kleur: lichtgeel.
Aroma fruitig en mineraal.

Geschikt voor witte vis, lichte pasta en groenten


Rode wijnen:

4. Château Gravade 2014

Druivensoort:
Syrah 70%
Mourvèdre 30%
6 maanden houtrijping op Franse eik.

Kleur: robijnrood.
Aroma van cassis, viooltjes en vanille.

Geschikt voor rood vlees en wild.


5. Menhir de Roqua 2014

Druivensoort:
Syrah 80%
Grenache 20%
Lichte houtrijping.

Kleur: donkerrood.
Aroma van peper.

Geschikt voor vlees met sterke sausen, mediterrane keuken en pittige sterke kazen.


6. La Régale Chateau Belle-Isle 2015

Druivensoort:
80% syrah
20% grenache

Kleur: donkerrood.
Aroma van zwarte kers, vijgen en zoete specerijen.

Geschikt voor lamsstoofpotjes, fazant of een cassoulet.