Welke wijn past bij welke kaas

verslag 16 januari 2025

ALGEMEENHEDEN:

  • iedere kaas heeft ook zijn brood!-> GEEN KAAS EN WIJN ZONDER BROOD !
  • Niet alleen de serveertemperatuur van de wijn is belangrijk, maar ook die van de kazen.
  • Keuze wijnen voor deze avond : los dooreen genomen van verschillende landen
  • bij kaas meestal witte wijn omdat de ammoniak die in elke kaas zit niet samengaat met tannines van de rode wijn

eerste kaasschoteltje:

KaasBrood
1. Baillat savarin (roomkaas)
1. geitenkaas
stokbrood
2. Délice de bourgogne (witschimmelkaas)stokbrood
3. Cabour (halfharde kaas)stokbrood

WIJN 1: Weingut Peter Dolle Strassertal Grüner Veltliner 2023

  • Is een Oostenrijkse witte wijn uit de regio Kamptal .Dit is een regio die bekend staat om zijn schitterende Rieslings en Grüner veltliners.
  • Grüner veltliner is een populaire druivensoort en is bekend om haar levendigheid en frisheid.
  • Druivensoort: 100% Grüner veltliner
  • Is een heldere lichtgele wijn met groene tinten
  • Heeft kruidige aroma’s : oa. witte peper, groene paprika, groene appel en citroen.
  • Deze wijn kan je ook zo drinken bij warm weer, is ook lekker zo!

BESLUIT: Wijn 1 past bij de 3 kazen

WIJN 2: Bodega La Rural San Felipe Classic Chardonnay 2023

  • Dit is een Argentijnse witte wijn uit de Mendoza een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte.
  • Druivensoort: 100% Chardonnay
  • Witte wijn.(geen houtrijping).
  • Aroma’s: rijke geuren van rijp, geel fruit. Is een volle witte wijn met frisse en intens fruitige toetsen. Heeft een droge afdronk.
  • Deze wijn werd niet slecht maar ook niet “wow” beoordeeld.

➞ BESLUIT: Wijn 2 past bij de het witschimmelkaasje.

WIJN 3: Gewürztraminer 2023 Van Loveren Late Harvest

  • Dit is een Zuid-Afrikaanse witte dessertwijn, gemaakt van laat geoogste Gewürztraminer.
  • Druivensoort : 100% Gewürtztraminer
  • Kleur : geel
  • Deze halfzoete dessertwijn heeft een neusaroma van rozenblaadjes en een smaakaroma van bijzonder verfrissende exotische vruchten (lychee, passievrucht, gedroogde abrikozen en mandarijnen).
  • Deze wijn  is op zich een lekkere wijn, er is weinig op aan te merken.

➞ BESLUIT: Wijn 3 overheerst de kazen. Deze wijn zou beter bij foie gras passen.


tweede kaasschoteltje

KaasBrood
4. Morbier (halfharde kaas)notenbrood
5. Comté (harde kaas)donker brood
6. Achelse Blauwe (zachte blauw schimmelkaas)
6. Oude Gouda brokkel
rozijnenbrood

WIJN 4: Mout Riley pinot noir 2020

  • Mount Riley Pinot Noir is een rode wijn die wordt geproduceerd in de regio Marlborough, Nieuw-Zeeland.
  • Druivensoort: 100% Pinot Noir .
  • Rijping van 9 maanden op Franse eiken vaten.
  • Heeft een dieprode kleur.
  • Heeft aroma’s van rijpe kersen, bessen en pruimen.
  • Is in de mond zacht en soepel en heeft de smaak van  rijp fruit met zachte tannines.
  • Prijs/ kwaliteit zijn er betere wijnen.

➞ BESLUIT: Wijn 4 is een te lichte wijn in combinatie met deze kazen.
De kaas smaakt zeer goed bij het notenbrood

WIJN 5: ZENATO PINOT GRIGIO 2023 DOC

  • Pinot Grigio is een witte wijn uit het noorden van Italië in de regio Veneto.
  • Druivensoort : 100% Pinot Grigio.
  • Is een lichtgele witte wijn.
  • Heeft een frisse smaak van citrusvruchten zoals limoen en citroen.

➞ BESLUIT: Wijn 5: is een heel lekkere wijn en past zeker bij kaas in combinatie met een droge worst zoals chorizo

WIJN 6: HETSZOLO TOKAJI LATE HARVEST 2021

  • Is een Hongaarse goudgele, zoete dessertwijn uit de regio Tokaji.
  • Is een blend van 70% Furmint en 30% Harslevelü
  • De “late oogst” verraadt in zijn naam al de rijpheid van de druiven die doorheen het seizoen veel suiker hebben opgebouwd. Ze zorgen voor een zoete wijn die nog jaren kan rijpen op fles.
  • De geur kent toetsen van rijpe perzik, bloemen en  mineraal. De smaak is zoet en romig met goede zuren en lange afdronk

 ➞ BESLUIT: Deze zoete wijn is niet overheersend zoet en past goed zowel bij de romige Achelse blauwe als bij de brokkelkaas en het rozijnenbrood of alleen om er zo van te genieten.

Na de geslaagde uiteenzetting door Luc werden we door Veerle en Koen getrakteerd met een lekker glaasje Hongaarse zoete wijn ter gelegenheid van  hun verjaardag.

Ingrid en Marcel