Wijnregio Italië: Sicilië – rode wijnen

Verslag 24 september 2020

Na een lange onderbreking door corona kwamen we met 22 leden terug samen.
Er waren drie leden verontschuldigd.

De voorzitter gaf eerst een mededeling hoe wij met de club omgaan met corona.
Ook een overzicht van het voorbije werkjaar mocht niet ontbreken. Alsook de financiële toestand van de club.

Met een kort overzicht over Sicilië, ligging, klimaat, ondergrond en enkele cijfergegevens werd ons geheugen opgefrist. We hadden in februari reeds de witte wijnen van Sicilië gezien.

De geproefde wijnen:

1. Inzolia terra di Sicilana 2018

Druivensoort: 100% inzola
12% alcohol
Kleur: lichtgeel
Aroma: 
In de neus bloemen en rijpe mango, rijpe perzik, abrikoos, gele appel.
In de mond een zacht aroma van aardbei en abrikoos. Met een klein zuur accent.

Foodparing: Pasta met tomatensaus, zeevruchten, gamba, krab en tilapia.

2. U passimiento Baglio Gibellina


Druivensoort: 30 % frappato, 70 % nero d’avola.
13,5% alcohol
Kleur: Helder donkerrode kleur.
Aroma:
In de neus rood pitfruit, vanille, kruiden, chocolade.
In de mond zachte tannines, gedroogd fruit als vijg, rozijn, krent en zwarte kers.

Foodparing: pasta, pizza, lamsvlees of gewoon een stukje vlees.

3. Cerasuolo di vittoria 2017 DOCG


Druivensoort: 30 % frappato, 70 % nero d’avola.
13% alcohol
Kleur: Donkerrode kleur.
Aroma:
In de neus rijpe donkere bessen.
In de mond bramen en pruimen.

Foodparing: Vlezige vis zoals tonijn en zwaardvis, couscous
en gekruid lamsvlees, gegrilde makreel in tomatensaus met gegrilde courgettes.

4. Il passo 2016


Druivensoort: 70% nerello mascalese, 30% nero d’avola.
13% alcohol
Hout gelagerd gedurende 6 maanden op Amerikaanse en Franse eik.
Kleur: Helder rode kleur.
Aroma:
In de neus rood fruit, kruiden en rode bloemen, boter, vanille.
In de mond een afdronk van rood fruit.

Foodparing: Pasta met rijke sauzen, vlees en gekruide kazen.

5. Tornatore Etna Roso 2017

Druivensoort: nerello mascalese, nerello cappuccio
14% alcohol
Kleur: Granaat rood en doorzichtig.
Aroma:
In de neus rode bessen, amarene en zwarte kersen, bosaardbeien, vulkanische mineraliteit.
In de mond stevige tannines, fruittonen en aardse hints.

Deze wijn kon weinigen bekoren. Werd ook als de minste aanzien van de ganse proefavond.

Foodparing: Gegrilde vis, varkensbereidingen en pasta.

6. La bella sedara 2016


Druivensoort: Cabernet sauvignon, merlot, nero d’avola, syrah.
13% alcohol
Kleur: Robijnrode kleur.
Aroma:
In de neus vers rood fruit, kersen en rode bloemen.
In de mond bramen, kersen en verse aardbeien en achter op de tong zwarte peper en pruimen.

Foodparing: Bbq, pizza, pasta, rood vlees en tonijn.

Wijn nr 2 kwam er als beste uit. Een zeer toegankelijke wijn.

Zo hebben wij toch weer iets bijgeleerd over wijnen van een andere streek.