Wijnweekend Luxemburg 2011

Verslag 28 en 29 mei 2011

Je moet het ze nageven. De organisatoren van de “wijnneus” hebben,  buiten een  neus voor wijnen, ook een neus voor schitterend weer. Hoe doen ze het? Het derde weekend dat ze organiseren en drie maal bingo! Prachtig zomerweer.

Het mooie boekje dat we kregen gaf een goed overzicht van de geplande activiteiten. We zagen het dus helemaal zitten.

In Remich troffen we elkaar, een groepje van 20 wijnneuzen, de ene al wat vroeger dan de andere. Stef helemaal in themakledij: pet en T-shirt van de “Wijnneus”.
Na een kopje koffie en een croissantje, maken we een wandeling door het dorpje aan de Moezel.

Dan gingen we over tot het echte werk.  We reden naar de “ Caves Coöperatives Des Vignerons de Wormeldange”, een imposant gebouw van 1931. Op de rondleiding in het 3 verdiepingen hoge gebouw, ging een sympathieke volbloed Luxemburgse dame ons voor.

Zeer aanschouwelijk kregen we uitleg over de productie van de Luxemburgse wijnen met speciale aandacht voor de crémants. De meeste leden die nog niet moe waren, of niet door hadden dat de hoogte van een verdieping in een industrieel gebouw niet hetzelfde was als de hoogte van een appartement, namen de trap (zien of dit vanavond nog lukt?) Voor anderen is er gelukkig de lift.
Verschillende machines om de druiven te bewerken, de wijn op te slaan, de flessen te vullen en nog veel meer. Grote nieuwe inox tanks, oude betonnen tanks, palletten vol wijnflessen…..enz. Eén ding is duidelijk: deze mensen hebben reeds een lange traditie in het maken van wijn.

Na dit interessant bezoek worden we verwacht in een lange frisse kelder. Hier staat een mooi opgesteld koud buffet op ons te wachten. Met een fris wijntje van Poll Fabaire en het lekkere eten vermoed ik dat het iedereen “ aan de knobbel kwam”.
In een mooie korte film wordt nog eens de evolutie van de Luxemburgse moezelwijnen geschetst.

Hop naar onze volgende afspraak: het “Musée du Vin” in Ehnen. Neen, we nemen hier niet de fiets om een toertje te doen in het Miselerland zoals hier vandaag zovelen doen.

In het museum zien we hoe de mensen vroeger wijn maakten. Oude werktuigen, rieten manden, houten karren enz… Let wel, de druiven werden vroeger met de hand geplukt, en vandaag de dag is dit nog steeds het geval.
Na het bezoek worden we, op de binnenkoer in het zonnetje, verwend met een fris glas rivaner. Stilaan wordt het tijd om af te zakken naar Grevenmacher, naar ons hotel.

Hotel Simon’s Plaza is een jong fris en modern hotel, niets op aan te merken. Om
19.30 worden we in de bar verwelkomd met een aperitief van het huis. Voor enkele leden van de club “des Guten zu viel”. Volgens Luc ontbrak nog juist een parasolleke in het glas.
Was het aperitief niet iedereen zijn goesting, het diner was dit wel. Goed bereid en gepresenteerd, voldoende, en goede wijn erbij. En dat in goed gezelschap. We hebben goed gesmuld en veel gelachen.
Rond 23.00 uur trekken de meeste naar hun bedje.  Ferre gaat nog even in zijn brubbelbad.

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we de volgende dag naar “Bernard Massard”.

Sinds 1921 in het bezit van de familie Claeskens, maar met de wijnkennis van Jean Bernard en zijn echtgenote Madame Massard uitgegroeid tot een naam in Luxemburg en ver daarbuiten. “Ronny”, onze gids, loodst ons door de kelders. Iedereen krijgt 3 bonnetjes om wijntjes te proeven. Iedereen zit te genieten op het terras wetende dat we nu terug huiswaarts moeten. Maar vooraleer we vertrekken gaan wij nog een heerlijke pizza eten in het dorp. De echten onder ons, Viviane en de Marc, gaan nog niet naar huis! Tussen de wijngaarden en langs de Moezel doen ze nog de jaarlijkse uitgestippelde wandeling van 6 km. Van volhouders gesproken!

Het was weer een schitterend weekend. Bedankt bestuur om dit andermaal georganiseerd te krijgen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer mee!  

Gerd