Wijnland Oostenrijk

Verslag 12 mei 2016

De tweede activiteit van 2016 van de Wijnneus: Oostenrijkse Wijnen. De aanwezigen waren allen zeer benieuwd naar deze eerder onbekende wijnen. Na een interessante uiteenzetting over de geschiedenis, de verschillende wijngebieden, de strenge Oostenrijkse wijnwetgeving en de druivenrassen van Oostenrijk, kon het proeven beginnen. De ‘Wijnneuzen’ waren vol verwachting.


Er werd gestart met de meest bekende der Oostenrijkse wijnen: de Grüner Veltliner, meer bepaald ‘Grüner Veltliner Smaragd Harzenleiten’. Deze wijn heeft een alcoholgehalte van 14,5%, wat toch wel eerder hoog is voor een witte wijn. Deze aromavolle wijn, met toetsen van meloen en peper viel bij iedereen in de smaak! We leerden ook dat deze wijn perfect te serveren valt bij onder meer asperges of Aziatische gerechten.De tweede witte wijn was een Roten Veltliner, het kleine broertje van het eerste exemplaar. De gekozen wijn was de ‘Roten Veltliner Steinberg’. Een beetje zoeter dan de Grüner Veltliner en perfect bij een stevig visgerecht met roomsaus.Er werd vervolgd met een Neuburger (‘Neuburger Galgenberg’). Een zeer frisse wijn, die zeer gemakkelijk drinkt. Ideaal als aperitief op een zomers terrasje! Wederom was er algemeen enthousiasme!De laatste witte wijn was iets speciaals: ‘Wiener Gemischter Satz’. Deze wijn is afkomstig van Wenen en bestaat uit een combinatie van vier druifsoorten (Grüner Veltliner, Riesling, Rotgipfler en Zierfandler). Het speciale is dat deze vier druifsoorten op de één wijngaard worden geteeld en dat ze samen geoogst en geperst worden. Dit resulteert in een wijn met zeer gebalanceerde zuren. Ook deze wijn is ideaal om bij aspergegerechten te schenken.

Dan gingen we over naar de rode wijnen. De Oostenrijkse rode wijnen zijn mogelijk nog minder bekend bij het grote publiek. Jammer, want ook hier zitten verschillende zeer kwalitatieve en smakelijke wijnen bij!


We gingen van start met een St. Laurent van het Wijndomein Keringer. Een wijn met een vol aroma (donkere kersen, chocolade) en een mooie kleur. Ook de smaak is zeer vol. De proevers werden meteen aangenaam verrast!


De tweede rode wijn was een Zweigelt van het wijndomein Allacher. Het bijzondere aan de fles was dat deze een glazen stop had. Wederom een volle rode wijn, maar iets minder toegankelijk dan de St. Laurent. Dit is een wijn waarbij iets gegeten moet worden. Idealiter wordt er lamsvlees of wild bij geserveerd.


Als afsluiter werd er een Blaufränkisch van het wijndomein Bayer geserveerd. Een wijn met aroma’s van rode bessen en chocolade. Zeer vol van smaak en erg gebalanceerd. Het verdict luidde: deze wijn combineert de goede eigenschappen van de twee vorige rode wijnen. Wel eerder om in de winter te drinken. Ideaal voor de feestdagen wanneer er bijvoorbeeld wild op het menu staat.

Om af te sluiten moeten we onze twee Luc-ken bedanken voor de duidelijke en mooi geïllustreerde presentatie. Ook de selectie van wijnen was voortreffelijk en verrassend! Diegene die er niet waren, hadden ongelijk! Er wordt alvast uitgekeken naar de volgende bijeenkomst!

Leentje Linders