Thema-avond: Oxfamwijnen

Verslag 21 november 2019

Iedereen valt binnen zoals de duiven. De ene al wat vroeger dan de andere.
Maar we kunnen toch om 19u45 beginnen met onze wijnavond.

We verwelkomen Koen Daniëls die ons het één en het ander over Oxfam en zijn wijnen zal vertellen.

Eerst kwam er een uitleg over Oxfam. Voor wat staan ze? En hoe werken ze?
Er wordt aangekocht voor een eerlijke prijs bij de boeren. Een deel van de opbrengsten van de verkoop door Oxfam gaat ook naar een fonds waaruit steun wordt gegeven aan plaatselijke initiatieven.
Voor de wijnen wordt er bij wijnboeren uit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië aangekocht.
Op deze landen wordt er dieper ingegaan over waar de wijnstokken staan.
Zoals een Chileense wijn waar de wijnstokken in de woestijn staan.



Of Argentinië waar de wijnstokken in een pergola vorm staan ter bescherming tegen de zon. De druiven hangen onder het bladerdek en kunnen in de schaduw geoogst worden.
Dus op een gans andere manier dan wij hier kennen.


In Zuid-Afrika maakt men gebruik van bush vines. Dit is een laagblijvende, half-wilde groeiwijze van de druivenstok. En wordt meestal gebruikt in droge en hete omstandigheden. De bladeren dekken de druiven af en houdt het vocht langer vast.
De zon weerkaatst via de stenige bodem op de druiven. 

Na dit alles is het moment aangebroken om de wijnen die Koen meegebracht heeft te proeven.
Hij spreekt met volle overgave en passie over de wijnen.
Koen kon veel nuttige tips geven:
Hoe kan je de ouderdom van de wijn kennen door in het glas te kijken?
Wat wordt er bedoeld met de afdronk van de wijn?
Hoe proef je het best of de wijn past bij het eten?
Hoe een wijn bestellen in het restaurant? Enz.

Iedereen was er unaniem over eens. De geproefde wijnen waren prijs-kwaliteit top.
We wisten niet dat Oxfam zulke wijnen heeft voor dergelijke prijzen.
Een grote aanrader om daar wijnen te kopen.

Koen wordt nog bedankt met een warm applaus.

De geproefde wijnen:

1. Sensus brut rosé


Druivensoort: pedro ximinez, cabernet sauvignon.
Streek: Valle de Elqui, Chili.

Kleur: paars rosé.
Aroma: aardbeien, kersen, violetjes, rozenbloesem, minerale toetsen.

Geschikt voor: aperitief, vlees en vette vis.

2. Koopmanskloof chenin blanc 2018


Druivensoort: 100 % chenin blanc
Streek: Stellenbosch, Zuid-Afrika

Kleur: bleek strogeel.
Aroma: limoen, kweepeer, tropisch fruit, appel.

Geschikt voor: aperitief, bij bouillabaisse, vissoep, garnalen, gamba’s, gefrituurde vis, makreel, schaaldieren, kaasfondue, patés en terrines.

3. Campesino 2018


Druivensoort: 100 % chardonnay
Streek: Colchagua-vallei, Chili.

Kleur: licht wit geel.
Aroma: perzik, aangevuld met citrus toetsen en een lichte kruidigheid (kaneel).

Geschikt voor: lichte kazen, gevogelte, vis met saus.

4. La Posada Bio Torrontés


Druivensoort: torrontés.
Streek: Famatina vallei, Argentinië.

Kleur: goudgeel.
Aroma: groene meloen, perzik, rozenblaadjes.

Geschikt voor: gegrilde vis, kipgerechten, licht gekruide Aziatische keuken, geitenkaas.

5. Vidseca 2017


Druivensoort: 50% pais, 30% carignan, 20% cabernet sauvignon.
Streek: Maule Valley, Chili.

Kleur: mauve, purper.
Aroma: rijp rood fruit, kers, cuberdon en delicate kruidigheid (eucalyptus, witte peper).

Geschikt voor: rundvlees, lam, gevogelte.

6. Koopmanskloof shiraz 2017

Druivensoort: Shiraz
8 maanden gelagerd op Franse en Amerikaanse eik.
Streek: Stellenbosch, Zuid-Afrika

Kleur: diep robijnrood.
Aroma: Rijp fruit met uitgesproken aroma’s van zwarte bessen, kruidige ondertoon.

Geschikt voor: wildschotels, BBQ en kruidige stoofgerechten.

7. Raza Malbec-Shiraz

Druivensoort: 50 % malbec, 50 % shiraz.
12 maanden gelagerd op Franse en Amerikaanse eik.
Streek: Famatina vallei, Argentinië .

Kleur: donkerrood
Aroma: kersenjam, bosbessenjam, donkere pruimen, tijm, laurier, vanille.

Geschikt voor: BBQ-gemarineerde varkensribbetjes, runder- en groentenspiesjes.