Verslag 20 april 2017
Hierbij een beknopt verslag van deze zeer leerrijke avond.
Wederom wisten de beide heren van ons bestuur onze interesse voor dit minder gekende wijnland aan te scherpen.
De geschiedenis:
– In 1925 begint de moderne wijnbouw in dit land.
– In 1946 waren er 28 kleine wijnbouwbedrijven die werkten onder een staatsmonopolie.
– In 1950 werden Franse druivensoorten ingevoerd.
– In 1980 wordt er meer geïnvesteerd in nieuwe technologieën en machines .
Enkele cijfers:
– Turkije is de 5de grootste druivenproducent.
– 41ste plaats in de wereld als wijnproducent.
– Turkije kent geen status vergelijkbaar met AOC.
– Raki is de meest verkochte alcoholische drank – slechts 16 % van de bevolking drinkt wijn .
– Druivengebied is 5 keer zo groot als de Bordeaux streek.
– De grootste wijnproducenten van Turkije zijn: Kavaklidere en Doluca.
– De meeste van de ongeveer 100 Turkse wijnproducenten zijn kleinschalig en exporteren niet.
De geproefde wijnen:
Na deze zeer boeiende uitleg konden wij uiteraard ook deze lekkere wijnen degusteren en dit vergezeld van uiterst verfijnde hapjes.
Hierbij hartelijk dank aan de beide heren van ons bestuur die voor ons dit minder gekende wijnland op een zeer professionele manier in de kijker hebben gesteld.
Daniëlle
Witte wijnen:
1. Prestige Narince 2015
Druivensoort: 100% narince.
9 maand op Franse eik.
Kleur: Licht geel.
Aroma van citrus fruit, witte bloemen, linde, vanille en geroosterde amandelen.
Foodpairing: gestoomde vis, pasta’s met witte sauzen, lichte gele kazen.
2. Misket 2015
Druivensoort: misket
Kleur: gele kleur.
Aroma van jasmijn, bergamot, limoen bloesems.
Foodpairing: zalm carpaccio, geroosterde eend met appelsien, sushi.
Rose wijnen:
3. Lal 2015
Druivensoort: çal karası.
Kleur: zalm rozig.
Aroma van rood fruit, framboos, aardbei.
Foodpairing: Thaise kip, gegrilde vis, pasta’s met tomatensaus, gegrilde kip, verse kaas.
Rode wijnen:
4. Prestige Kalecik Karasi
Druivensoort: kalecik karasi.
7 maand op eik.
Kleur: violet met rode tinten.
Aroma van gedroogde pruimen en vanille.
Rijk aan tannines.
Foodpairing: steak tartare, gegrild lam.
5. Prestige Bogazkere
Druivensoort: bogazkere.
10 maand op eik.
Kleur: donkerrood
Aroma van rood fruit en peper toetsen.
Foodpairing: T bone steak, sterke kazen.
6. Prestige Öküzgözü
Druivensoort: öküzgözü
10 maand op eik.
Kleur: donker kersenrood.
Aroma van rood fruit, gember, zoete kruiden.
Foodpairing: gegrilde lams kotelet.
Zoete witte wijn:
7. Sultaniye
Druivensoort: sultaniye.
Kleur: licht groen geel.
Aroma van wit fruit, nectarines.
Foodpairing: appeltaart, fruit salades, amandelkoekjes.