Wijnregio Spanje: Ribera del Duero

Verslag 19 juni 2014

Op 19 juni 2014 leerden we de smaak van de Spaanse Ribera del Duero wijnen appreciëren onder de deskundige leiding van Muriëlle Feyen van Delphico uit Zoersel. Murielle was voor ons geen onbekende meer want enkele jaren geleden loodste ze ons feilloos door wijnland Spanje en dat enthousiasme toonde ze weer nu we inzoomden op de streek rond de Duero, in het noordwesten van Spanje.

De Ribera del Duero ligt in het gebied Castilla-Leon rond de steden Valladolid en Salamancha.
Belangrijke wijndorpen zijn Penafiel en Aranna del Duero. De streek heeft een continentaal klimaat met warme zomers en lang koude winters, want gevaar voor vorst in de winter oplevert. De ondergrond bestaat hoofdzakelijk uit mergel en kalksteen.

In deze regio wordt er nauwelijks of geen witte wijn geproduceerd, maar ze is bekend om haar rode wijnen die men durft vergelijken met de betere rode Bordeauxwijnen. Deze wijnen worden gemaakt aan de hand van vijf druivensoorten: merlot, cabernet sauvignon, malbec, albillo en voornamelijk van tempranillo. Deze laatste druif is dé druif van Spanje.
Jonge wijnen zijn diep paars en complex met veel tannines. Ze laten een smaak van zwart fruit en zelfs leder achter in de mond.
Bekende wijnhuizen in de Ribera del Duero zijn vega Sicilia die wijnen produceren uit een mengsel van vier druivensoorten: merlot, cabernet sauvignon, malbec en tempranillo.
Daarnaast is er Pingus en Flor de Pingus, waar men mooie aromatische wijnen produceert op basis van ervaring die de eigenaar in Bordeaux heeft opgedaan.

Voor de proeverij had Murielle wijnen geselecteerd van de firma Briego uit Fompedraza, een piepklein dorpje op 20 kilometer van Penafiel in de buurt van Valladolid. Gradueel werden de wijnen excellenter tijdens deze proeverij. Alle wijnen uit onze proeverij waren gemaakt uit 100 % tempranillo druiven.

1. Garabato 2010:

Een jonge wijn, die twee maanden vatlagering in Amerikaanse eik heeft ondergaan.Het is een wijn om direct te drinken. Hij heeft een smaak van donkere chocolade met aardbeien en is geschikt als partner bij lichte gerechten zoals barbecue en gegrild vlees.

2.Vendeminia Selleccionada 2011:

Deze wijn werd acht maanden  gelagerd op Amerikaanse eik. Hij is evenwichtig, een fruitbom met een aroma en smaak van bloemetjes.

3. Briego Tiempo Crianza:

Afkomstig uit een 20 jaar oude wijngaard. Hij was 14 maanden gelagerd in vaten van Amerikaanse en Franse eik. De druiven werden met de hand geplukt, wat resulteert in duurdere wijnen. Aroma’s en smaken van aardbei, cassis, pruimen en zwarte kers.

4. Briego Infiel 2005:

Een excellente en zeer elegante wijn, gemaakt van druiven van 30 jaar oude wijnstokken. Hij is 12 maanden gelagerd voor 50% in Franse eiken vaten en voor 50% in vaten uit Amerikaanse eik. De wijn bevat nog voldoende zuren en vertoont aroma’s van aardbeien, bloemen en chocolade. Is geschikt voor bij een stevig stukje vlees.

5. Briego Adalid Reserva 2004:

Afkomstig uit wijngaard La Nava. Heeft een 10 maanden durende lagering ondergaan in vaten van Franse eik en 6 maanden in vaten van Amerikaanse eik en is daarna 20 maanden gelagerd op flessen. Men proeft er de minerale mergel ondergrond in. Aroma’s van kruiden, koffie en leer. Zeer geschikt voor bij lamsbout.

6. Briego Oyada 2004:

Wijn van druiven gerijpt op 50 jaar oude wijnstokken uit La Hoyada, een perceel op een vlakte op 910 m boven de zeespiegel, waar het in de winter kan sneeuwen. Heeft 14 maanden gerijpt op vaten uit Franse eik (50%) en Amerikaanse eik (50%). Bevat nog veel tannines zodat hij geschikt is bij rood vlees. Vertoont aroma’s van kruiden, zwart fruit en zwarte kersen.

7. Briego Fiel 2004:

Ook deze wijn is gebaseerd op druiven van 50 jaar oude wijnstokken. Hij is 20 maanden gerijpt op vaten uit Franse eik (50%) en Amerikaanse eik (50%). Aroma’s van zwarte kers, pruim, zwarte bes en donkere confituur.

Hierna werd er nog flink nagekaart over deze mooie wijnen die bij iedere aanwezige  erg in de smaak vielen, waarna een geslaagde thema-avond kon afgesloten worden.

Xavier