Verslag 21 maart 2013
Als gastspreker verwelkomen we Frederik van de wijnwinkel “Mondovino” te Schoten.
We kregen uitleg over de geschiedenis, het klimaat en de geografie van Chili. Hieruit komen we te weten dat het een lang smal land is: 4200km lang en 65 tot km breed. De Andes speelt een voorname rol, men heeft geen vermenging van fauna en flora van andere landen of regio’s. Hierdoor hebben ze ook geen last gehad van de druifluis.
De Andes zorgt ook voor het nodige smeltwater in regio’s waar het anders te warm of te droog zou zijn en dit door een ingenieus systeem van irrigatiekanalen. Ook de Stille- en de Atlantische oceaan hebben een duidelijke invloed op de wijnen.
In 1548 werden de eerst wijnranken aangeplant door de missionaris Francisco de Carabantes. Dit ras “ Pais-druif” is nu nog steeds aangeplant.
Vanaf 1750 kan men spreken over de echte uitbouw van het wijnareaal.
Daarna volgt nog een heel onstabiele periode met, de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje, de salpeteroorlog met Peru en Bolivië, de Chileense burgeroorlog, de vele regeringswissels met als dieptepunt de dictatuur van Pinochet.
In 978 trekken veel grote Europese wijnbedrijven naar Chili om er te investeren. Dit is de start van het moderne Chili op wijngebied.
In 1994 ontdekte men pas de druivensoort “ de Carmenère “ waarmee Chili zich ondertussen profileert naar de buitenwereld . Tot dan nam men aan dat alles “ Merlot” was. Het waren twee Franse wijnstokdeskundigen die de “Carmenère” herontdekten.
In 1996 kwam dan de eerste monocépage Carmenère op de markt. Dit is nu het paradepaardje met ongeveer 8,3% van de productie.
In wit vinden we vooral “Sauvignan Blanc”, “Chardonnay”, maar ook “Viognier”, “Riesling”,….
Op 27 februari 2010 zijn er grote voorraden wijn verloren gegaan, meer dan 100 miljoen liter, door een aardbeving.
De indeling van de terroirs staat nog in zijn kinderschoenen. Vroeger ging men te werk volgens de bestuurlijke indelingen. Nu onderscheidt men drie gebieden: Kust, Centrale vallei, Andes.
Wat we nog moeten onthouden is dat:
Driekwart van de wijnproductie bestaat uit rode wijn waarvan 50% “Cabernet Sauvignon”.
Driekwart van de wijn wordt uitgevoerd.
Meer dan 50% van de witte wijn is van “Sauvignon Blanc” of “Chardonnay”.
De gemiddelde kwaliteit van de wijn stijgt sterk.
Nogmaals dank aan Frederik voor deze leerrijke avond.
Luc De Colvenaer
De geproefde wijnen
1. Echeverria 2010
Druif: chardonnay.
Frisse en voldoende zuren, geen hout. Aroma van gist.
Als aperitief.
Prijs: 6,8 euro
2. Casablanca Valley Casas del Bosque Reserva 2010
Druif: sauvignon blanc.
Exotische aroma’s, mooie neus, houtgerijpt (8 maanden).
Reserva heeft geen betekenis, enkel beter dan de basiswijn.
Prijs: 8,5 euro
3. Colchagua 2011
Druif: chardonnay, viognier 14%.
Complexe aroma’s, kruidige afdronk. Niet te koud schenken
Te gebruiken bij zalm+venkel, varkenshaasje
Prijs: 12 euro
4. Echeverria Curico valley 2011
Druif: carmenère.
Jonge wijn met rustieke geur. Aroma’s van stal, verbrande koffie.
Fruitige afdronk en voldoende tannines
Te gebruiken bij gevogelte, wit vlees, pasta.
Prijs: 6,8 euro
5. Casablanca Valley Casas del Bosque Grand reserva 2009
Druif: pinot noir.
Donkere kleur, donkerder dan de Europese pinot noir. Vrij fruitig aroma, middellange afdronk. Heeft 12 maanden houtrijping.
Te gebruiken bij fazant, kwartel.
Prijs: 12,6 euro
6. Echeverria Curico valley 2008
Druif: merlot.
Veel tannines aanwezig. Fruitig.
Te gebruiken bij rood vlees zoals steak.
7. Cos de Rulo 2009
Druif: carmenère.
Volle neus. Veel fruit, houtrijping en voldoende tannines.
Kan nog een 5 tal jaar bewaard worden maar is nu al drinkbaar.
Prijs: 19 euro
8. Echeverria, Late harvest 2007
Druif: sauvignon blanc.
Zoete wijn. Exotische aroma’s.
Te gebruiken bij kazen vooral schimmelkazen