Thema-avond: biowijnen

Verslag 29 januari 2009

Deze leerrijke avond is op een onderhoudend en op een boeiende wijze gebracht door Gerd Brabant.
Er werden 8 wijnen geproefd: 3 Duitse en 5 Franse uit verschillende streken. Elk met een typische toets van de wijnbouwer.
Wat is biowijn: een wijn die gemaakt is op een natuurlijke wijze zonder chemische restanten. Deze restanten komen van de meststoffen, bestrijdingsmiddelen en in de kelder van de ontsmettingsmiddelen.

De geproefde wijnen:

Ik heb snel wat aantekeningen gemaakt. Alexander Laible is een jonge wijnbouwer met een heel aparte kijk op de wijnbouw. Hij stamt uit een familie wijnbouwers, echter is niet in het familie bedrijf gestapt. Hij heeft op eigen kracht in een garagecomplex een kelder ingericht met persen en vaten. In de omgeving is hij wijngaarden gaan aankopen en huren om deze op een ecologische manier te bewerken zonder giftstoffen of kunstmest.
Vorig jaar is hij uitgeroepen tot de meest beloofde jonge wijnbouwer van Duitsland.

Shelter is ook een wijnbouwer die alles zelf doet van a tot z. Hij gaat enkel voor een 100% product en niet voor de kwantiteit. Zeer arbeid intensief, kan je merken aan zijn opbind methode. En dit om een maximale bezonning te hebben op de druiven. Wil ook zeggen dat alles manueel dient te gebeuren.

We verlaten Duitsland en komen in Frankrijk bij Jean Claude Lapalu. Hij verkocht eerst zijn wijn aan de coöperatief. Maar door toedoen van een goede vriend restauranthouder zelf bio wijn gaan maken. En met succes.

Domaine Costeplan deze zeer ruwe pure wijnbouwer maakt op zijn manier ook een aparte wijn. Hij heeft een zeer geschikte terroir zonder veel invloeden van buiten af. Hij laat de natuur zijn beloop zowel in de wijngaard als in de kelder. Alles gebeurt in familiekring.

Mas de Libian Bout d’ Zan hier zijn het twee zussen die de plak zwaaien. De ene in de wijngaard de andere in de kelder. Alles op een eolische wijze met een fluwele toets vol overgave gemaakt.

Domaine du Joncier ook hier staat een vrouw aan het roer. Zij heeft een wijngaard op een plateau waar zon en wind vrij spel hebben. Deze wijn zijn aroma’s blijven lang te genieten.

Domaine Viret aan de côte du Rhône is zeker een bezoek waard bij een van de vakanties in het zuiden. Zij gaan tot in het extreme om de wijnbouw terug naar de oorsprong te brengen. In de wijngaard is er gekeken naar de waterhuishouding die opgezocht is met de wichelroede. De kelder is gemaakt naar de ideaalvorm volgens de Romeinen. Het persen en bereiden alles volgens de oudste methode en de meest natuurlijke vorm.

Wij bedanken bij deze Gerd Brabant

Jacques Olyslager

De geproefde wijnen:
1. Weingut Sander, Riesling Spätlese trocken 2007 – 9,30€
2. Alexander Laible, Chardonnay**trocken 2007 – 12,30€
3. Shelter Winery, Pinot Noir 2007 – 10,95€
4. JC Lapalu, Brouilly Vieilles-Vignes 2007 – 12,55€
5. Costeplane, VDP Oc, Les Arboussiers 2007 – 5,99€
6. Mas de Libian, Rhône, Bout d’Zan 2007 – 7,65€
7. Domaine du Joncier, Lirac 2005 – 10,95€
8. Viret, Rhône Villages, Renaissance 2006 – 12,45€