Thema-avond: schuimwijnen van over heel de wereld

Verslag 19 februari 2009

17 leden zijn afgezakt naar de Vordensteinstraat te Schoten bij wijnhandel Mondovino. Hier werden we hartelijk verwelkomd door Dominique.
De avond werd aangevat met de geschiedenis van de champagne, over het maken van de champagne en als laatste het proeven.

Over het maken leerden we dat het begin van de champagne staat met het kiezen van de juiste druif, juiste temperatuur,…
Dat men na de pluk de druif zon snel mogelijk moet persen. We spreken hier over een eerste persing ( cuvée ), een tweede persing wat een ander type van champagne geeft.
We hebben dan de eerste gisting op tanks, een tweede gisting op fles, nadien het propje gist verwijderen uit de fles en de stop met capsule op de fles plaatsen.
Deze methode noemt men methode traditionelle.
Er is ook even stil gestaan met de andere methoden. Zoals de tweede vergisting op grote cuves en het injecteren van koolzuur. Deze geven een mindere kwaliteit.

Na deze uitleg begon het echte werk. Het proeven en bespreken van 8 verschillende schuimwijnen.


1: Grand moments brut  Spanje
Prijs 6.99 €
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles gedurende 18 maanden.
Bleek geel, fijne bel, frisse zuren.
Aroma van groene appel, pruim.
Korte afdronk.
Brut.
Goed voor aperitief


2: Collet tradicional Spanje
Prijs 11.6 €
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles gedurende 3 jaar.
Bleek geel, fijne bel, frisse zuren.
Aroma van groene appel, noten.
Lange afdronk.
Zeer brut
Goed voor aperitief


3: Collet vatua Spanje
Prijs 11.95 €
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles van minimum 18 maanden.
Goudgeel, fijne bel, fruitig.
Aroma van geel fruit, perzik en lychee.
Lange afdronk, strak in de mond.
Brut.
Goed voor een verfrissend aperitief.


4: Bodega Ramon Ramos espumoso tradicional Spanje
Prijs 9.92 €
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles van minimum 9 maanden.
Bleek goudgeel, fijne bel, fruitig.
Aroma van citrus en rood fruit, geroosterd brood.
Korte afdronk, een bittere nasmaak.
Goed bij zeevruchten, lichte visgerechten zonder saus.


5: Montressor prosecco contessa guillia Italië
Prijs 9.47 €
Tweede vergisting op grote cuves.
Strogeel, grotere bellen die snel weg waren.
Sherry geur.
Goed als aperitief of als begeleider van een lichte maaltijd.


6: Pfaffl grüner veltliner sekt brut Oostenrijk
Prijs 16.95 €
Van 1 soort druif Grüner Veltliner.
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles van minimum 18 maanden
Groengeel, heel fijne bel, fris, fraaie zuren.
Aroma van peper  en groene appeltjes.
Lange afdronk, elegant in de mond.
Goed als aperitief.


7: Colet assemblage Spanje
Prijs 21.50 €
Van 2 soorten druiven Pinot Noir en Chardonnay.
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles gedurende 4 jaar.
De Pinot Noir verblijft voor de tweede gisting een tijd op eiken vaten.
Goudroze, fijne bel, fris, fraaie zuren.
Aroma van rijp wit fruit, appel, lychee, citroen.
Lange afdronk, elegant in de mond.
Zeer goed als aperitief, perfecte begeleider van uiteenlopende gerechten.


8: De venoge brut rosé Frankrijk
Prijs 36.65 €
Van 3 soorten druiven Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
Méthode traditionelle, tweede vergisting op fles gedurende 3 jaar.
Roze , fijne bel, fris, fraaie zuren.
Aroma intens rood fruit.
Lange afdronk, elegant in de mond.
Zeer goed als aperitief, perfecte begeleider van schaaldieren zoals kreeft.


Na het proeven werd wijn nr 8 als beste verkozen.
Als men prijs kwaliteit naging kwam wijn nr 2 als beste eruit.

Luc De Colvenaer