verslag 21 april 2022
De avond wordt feestelijk ingezet.
Hilde & Piet kondigen blinkend van trots de geboorte aan van Leon hun eerste kleinkind.
Volgens goede bronnen is het kind gemaakt in Italië, dus klinken we met z’n allen op de gezondheid van de kleine Leon met een lekkere prosecco.
Het eten wordt uitzonderlijk verzorgd door het gekende restaurant El Warda. Een beperkt aantal klassiekers werden geserveerd oa tagine met vis, hummus, ..
Het uitgebreide menu staat gepland voor de laatste activiteit van dit jaar tijdens onze Marokkaanse avond. De wijnen die dan worden geserveerd werden op democratische wijze vanavond gestemd.
Marokko is een minder bekend wijnland bij ons, maar heeft al een zeer lange “wijn” geschiedenis.
Zijn ligging met zowel kuststroken aan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan biedt veel voordelen voor de wijnbouw.
Vin Gris of grijze wijn is in Marokko een echte kunstvorm.
Vin Gris is een zeer lichte rosé wijn waar de schillen maar 1 uur contact hebben met de wijn.
Er zat jammer genoeg geen grijze wijn in de selectie van deze avond, maar proeven op eigen initiatief kan altijd. 🙂
De bedoeling is dat iedereen de verschillende gerechtjes kan proeven met telkens 3 wijnen. De eerste 3 wijnen werden geschonken en het wandelende buffet werd zeer gesmaakt en zorgde ook voor een aantal verrassingen.
Het gebeurt zeer zelden maar toen er moest gestemd worden, werd er unaniem op wijn 1 ( Terres Sauvages Blanc) gestemd.
“De wijn wordt lekkerder, hoe meer je er over leest” …
Wijn 2 (CB signature) was verrassend erg lekker met de hummus & kaas.
Wijn 3 (Château Roslane premier Cru) zorgde over enorme reacties toen de kleur werd besproken. Wij vonden het geen gouden kleur met gouden reflecties, de wijn was veel lichter van kleur. De geur bevatte ook een vleugje eik.
Meningen mogen verschillen, niet waar.
Bij de stemming van de rode wijnen was er al terug meer verdeeldheid, maar wijn 4 (Aît Soula) kreeg de meeste stemmen.
De rode wijnen waren erg gelijkwaardig en lekker.
Ze zijn ook allemaal tricépages, ze bestaan allemaal uit 3 verschillende druiven.
Er was 1 druif de arinarnoa waar we geen informatie over hadden, maar dat werd opgelost tijdens het wijn weekend in Maaseik.
In het kort is het een kruising tussen de Tannat en de Cabernet Sauvignon en levert complexe tanninerijke wijnen op.
1 ding viel ons nog op de prijs van de gedegusteerde Marokkaanse wijnen…
“All wines 15.95, I will make you a good price”
Behalve de Chardonnay, Château Roslane premier Cru maar die was duidelijk van het duurder schap erboven.
Marokko was voor velen onbekend, maar na deze avond niet langer onbemind.
Mirjam