Wijnquizspel 2012

Verslag 10 oktober 2012

Woensdag 10 oktober was het weer verzamelen voor de  wijnquiz. En naar gewoonte was de opkomst aan de lage kant. Maar dit kon de pret niet drukken.

De quizmaster had voor de verandering een eigen gecreëerd wijnspel mee.

Terwijl de deelnemers zaten te nippen van een glaasje cava legde Luc de spelregels uit:
VinoSenso is een educatief wijnspel.  Het is een gezelschapsspel voor wijnliefhebbers. Het is geschikt voor zowel de beginnende wijnproever als voor de meer ervaren wijndrinker welke samen het spel kunnen spelen. Naast een ruime reeks algemene vragen over wijn zijn er ook vragen die verband houden met de wijn die de speler te proeven krijgt tijdens het spel. Het doel van het spel is om vier hoofdkenmerken van de wijn te trachten te achterhalen: naam van de hoofddruif, het alcoholgehalte, het land van herkomst en het oogstjaar.  De wijn wordt blind geschonken en speler die het eerst op het eindpunt van het spel is aangekomen is de winnaar.

En dan kan gestart worden met de eerste spelronde met in het glas een witte wijn. Het groene team neemt meteen een vliegende start. Het geeft de voorsprong niet meer af en wint de eerste spelronde. Al snel is het duidelijk dat je geen expert hoeft te zijn om dit spel te spelen.  Hoewel… bij de expertvragen zitten toch wel enkele doordenkertjes.

Hop naar de tweede spelronde voor de rode wijn. Het spel zit nu wat beter in de vingers en de teams zijn nu aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk wint het gele team.

Om af te ronden proeven we nog twee rode wijnen, lossen nog de vragen op rond de vier hoofdkenmerken naam van de hoofddruif, het alcoholgehalte, het land van herkomst en het oogstjaar. Het beste resultaat is nu voor het rode team.

Iedereen koos nog een leuke prijs. En zo was dit weer een geslaagde avond. Nieuwsgierig naar dit nieuwe wijnspel? Kom dan volgend jaar zeker naar de quizavond!

Patricia

De geproefde wijnen:
– Santa Monica – La Perla – cava:  7,56 Euro
– IGP Pays d’Oc – Leclaud “chenin-colombard” 2011: 4,35 Euro
– Ventozelo “touriga nacional” 2008: 8,57 Euro
– A.O.P Minervois – Château Frances Millegrand 2010: 3,94 Euro
– Ch. Brane-Cantenac – A.O.P Margaux 2007