Wijnland Portugal 2011

Verslag 23 februari 2011

Vol verwachting stonden we met 20 personen te wachten op Filip van VILA NOVA. Achteraf is gebleken dat dit wachten zeker de moeite waard was.



Filip stelde zichzelf en zijn firma voor bij een glaasje schuimwijn. Deze schuimwijn is alleen te vinden in Portugal.

Nadien maakten we een tocht door Portugal. Verschillende streken met zijn wijnen, bezienswaardigheden…. Zo leerden we ook dat Portugal 3 x de oppervlakte van België heeft, 10 miljoen inwoners telt en een kustlijn heeft van 810km. Dat Portugal een wijnland is, dat in 2001 op het internationaal wijnconcours in Parijs met 80 medailles naar huis kwam. Dat het grootste export product van Portugal de  Matheus wijn is (coca cola onder de wijnen). Ook dat Portugal 50% van de wereldproductie heeft van de kurk, 7de  wijnproducent van wijn is op de wereld, dat het 6de grootste land is wat betreft de wijnoppervlakte, dat het op de 3de plaats staat wat betreft wijnverbruik per inwoner en dat 25% van de bevolking betrokken is bij de wijnbouw.
We onderscheiden toch enkele benamingen bij de wijn:
– Vinho regional = Vin de pays
– DOC Denominaçao de Origem Controlada.
Vermelding op het etiket:
o Opbrengst per hectare
o % alcohol
o Gebruikte druivensoorten
– Reserva: Minstens  6 maanden op houten vaten gerijpt.
– Garrafeira: Minstens 12 maanden op houten vaten gerijpt.

De volgende streken hebben we kort besproken.
1ste streek: Alentejo:
Staat gekend om zijn kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. De bodem is vooral van graniet en schilfersteen. Het klimaat is er heet. Wat wel opvalt als men door deze streek rijdt is dat er op de kurkeiken cijfers staan, deze cijfers slaan terug op de oogst van de kurk, na 7 jaar kan men terug oogsten.
Dit gebied is sinds 1998 gereglementeerd wijngebied ( COD )
Als druiven vinden we hier Moreto, Periquita ( Castelao ). Deze druiven worden gebruikt voor rode wijnen. Ze zijn sappig fruitig, zijdezacht, intens ( cassis ), kruidig, mondprikkelend. De rosé wijn die hiervan gemaakt wordt is een mengeling van rood en wit hij heeft geen heldere kleur omdat er velletjes inzitten.
2de streek: Ribatejo:
Hier vindt men vooral wijnen met 100% Chardonnay. Ook worden hier veel internationale druivensoorten aangeplant. Het is ook geen al te droge streek, 700mm neerslag.
3de streek: Barrada (Barra= klei):
Dit gebied maakt sedert 1979 deel uit van de Portugese wijngebieden. Het heeft een gematigd klimaat (zee invloed) met warme droge zomers. Een herfst met regen. De bodem bestaat uit kalksteen, klei en zand. Dit gebied heeft ook het DOC certificaat.
Witte wijnen zijn rokerig en appelachtig van smaak. Rode wijnen (druif Baga) hebben stevige tannines.
4de streek: Douro:
Is het oudst gereglementeerd (1756) gebied na de chianti. Is ook de topregio van de wijnen. Het is een ruw gebied, granietblokken met warme zomers.
De rode wijnen worden vooral gebruikt voor Portwijnen. Ze zijn intens, krachtig, kruidig en hebben veel bewaarpotentieel.
5de streek: Minho:
Is het grootste gebied wat de oppervlakte betreft. Is vooral bekend om zijn Vinho Verde wijn. De druiven worden geoogst vooraleer ze rijp zijn. Ook worden de druivenstokken op een speciale constructie geplaatst.

De geproefde wijnen:

Ook hebben we nog een korte uitleg gekregen over de Porto. We leerden nog dat er een 40000 merken van Porto zijn, dat er zowel witte als rode Porto is.

Dat we in Porto 4 soorten hebben:
1. Ruby:
o Jong rood.
o Kan als aperitief gebruikt worden.
o Heeft een aroma van bosbessen.
2. Tawny:
o Gerijpt op hout.
o Aroma van gedroogd fruit.
o Assemblage van verschillende jaren.
o Hou ouder hoe beter de kwaliteit.
o Nog een extra categorie, Colheita die min 7 jaar op houten vaten rijpt.
3. LBV:
o Late Bottled Vintage.
o Druiven van 1 oogst die eerst op vat rijpt en nadien op flessen wordt gezet na het 4de of het 6de jaar.
4. Vintage:
o Manueel geselecteerde druiven.
o Worden na 2 jaar gebotteld.
o Kunnen heel oud worden; 1947, 2000, 2003, 2004 waren een zeer goed jaar.
o Zeker niet openen als hij tussen de 5 en 15 jaar is.

Zo zien we dat Portugal toch wat te bieden heeft en danken we Filip voor zijn uitleg.

Luc DC