Wijnland Griekenland: witte wijnen

Verslag 19 april 2018

Als laatste degustatie van dit werkjaar heeft het bestuur gekozen voor de witte wijnen van Griekenland. Het nieuwe werkjaar gaan we dan verder met de rode wijnen.

Het bestuur trakteerde ons meteen op een quizvraag. Er werden 2 wijnen blind geschonken. Aan ons om te herkennen welke wijn er in ons glas zat. We konden wel spieken op de lijst van de wijnen voor deze avond. Wijn nr. 1 was geen enkel probleem, iedereen herkende de Retsina, de harssmaak was duidelijk aanwezig. Wijn nr. 2 dat was wat anders. Een geheel andere wijn van smaak en toch… Het bleek een savatiano te zijn en dus van dezelfde druif gemaakt als de retsina.

Daarna volgde het informatieve gedeelte met uitleg over de geschiedenis van de wijnbouw, de wijnstreken en druiven.

De proeverij bestond uit 6 wijnen geserveerd met een aangepast hapje:
– Retsina
– Savatiano 2017
– Moschofilero Boutari 2017
– Geravassiliou 2016
– Kalogeri 2016
– Gentilini Robola 2017

De avond werd afgesloten met een glaasje mavrodafne, een zoete rode dessertwijn.

Voor de rode wijnen moeten we nog even wachten tot de start van het nieuwe werkjaar in september.

Patricia

1. Retsina

Druivensoort: 100% savatiano
Wijnstreek: Attica

Kleur: lichtgeel.
Aroma van dennenhars.

Past bij alle Griekse gerechten.

2. Savatiano Papagiannakos 2017

Druivensoort: 100% savatiano
Wijnstreek: Attica

Kleur: lichtgeel.
Aroma van banaan, ananas en citrus.

Foodpairing: mediterrane gerechten, zeevruchten, vis, wit vlees.

3. Moschofilero Boutari 2017

Druivensoort: 100% moschofilero.
Wijnstreek: Peloponessos.

Kleur: geelwit.
Aroma van citrus, witte roos, oranjebloesem.

Foodpairing: gevogelte, vis, vlees, fruitgerechten.

4. Domaine Gerovassiliou 2016

Druivensoort: 100% chardonnay.
Wijnstreek: Macedonië.

Kleur: helder goudgeel.
Aroma van citrus, rook, gedroogde noten.

Foodpairing: witte vette vis, gerookte vis, vis in witte saus, week- en schelpdieren.

5. Kalogeri 2016

Druivensoort: 100% malagouzia.
Wijnstreek: Attica

Kleur: witgroen.
Aroma van perzik, abrikoos, jasmijn, teunisbloem, citrus, vuursteen.

Foodpairing: Visgerechten, gevogelte, fruitgerechten, souvlaki, Griekse salades en zeevruchten.

6. Gentilini Robola 2017

Druivensoort: 100% robola.
Wijnstreek: Kefalonia (ionische eilanden).

Kleur: helder geelgroen.
Aroma van citrus, witte perzik, noten, bloemen.

Foodpairing: perfect met oesters en zeevruchten.

7. Mavrodafne

Druivensoort: 100% mavrodafne.
12 maanden op eiken vaten.

Kleur: rood.
Aroma van pruimen, vijgen en rozijnen.

Foodpairing: zoute gerechten (pittige kaasdip), siroop-desserts en fruit.