Wijnland Noord-Macedonië

Verslag 18 november 2021

Eindelijk op dreef en het was alweer de tweede avond dat we met de nieuwe formule degusteren. De focus ligt hierbij meer op de wijnen en de begeleidende documentatie wordt achteraf uitgedeeld zodat onze neuzen naar het glas gaan in plaats van het droge papier.

De avond werd gezellig ingezet met het fijne nieuws dat we een nieuw lid in ons gelederen hebben mogen verwelkomen. Bienvenue Herwig!!! En daarbij trakteerde Kristel voor haar verjaardag met een briljant, gouden prosecco Riccadonna.

Chin, chin en Hipperdepip, hoera…!!!

Het land dat we donderdagavond mochten verkennen was Noord-Macedonië wat voor veel mensen toch nog een ongekend wijnregio is. Een land met in het noorden een gematigd landklimaat, terwijl het zuiden een mediterrane invloed heeft.

Omdat er in de communistische tijd geen export van wijnen plaats vond, zijn de wijnen van Macedonië internationaal nog bekend. De tien belangrijkste producenten hebben samen een aandeel van circa 95% in de export. Sinds 1991 is Noord-Macedonië overgegaan naar een moderne wijze van wijnmaken.

Zie ook de expertise nota’s van Luc om het gehele plaatje qua geschiedenis, geografie, verder te verkennen.

We begonnen met een degustatiehapje dat bestond uit salade met gerookte ham en een mayonaise van zomertruffels en truffelolie. Dit gerechtje werd vergezeld door 3 witte wijnen. Het eerste glas was een Stobi Rkaciteli 2018 gemaakt van de rkaciteli druif. De tweede wijn was een Tikvesj gemaakt van smederevka  druiven. In combinatie met het gerecht kwam de zuren van de wijn te sterk naar voren. De hoge aciditeit botste met de zoute, vettigheid van de ham en de aardse tonen van de mayonaise. Wijn drie, Temjanika special editon, cépage temjanika van het wijnhuis Tikvesj, ruikt in het glas elegant en meer complex dan de 2 voorgaande. De wijn sluit prima aan bij de ham doordat zij mooi in balans is met de zuren en molligheid.

Het tweede gerechtje dat we kregen voorgeschoteld was een hertenkalfsragout met een gekarameliseerd appeltje: een rijk gerecht. De wijn in glas 1 heeft een vrij gesloten neus maar na even wat chambreren komen de tonen van bramen, rode bessen en kersen naar boven. Bij het gerecht wordt de wijn jammer genoeg wat hard en bitter. Echter bij het appeltje solo is het een prima match! Wijn 2 oogt al heel wat donkerder in het glas en geurt naar donker fruit. In de smaak een volle body met zachte tannines. Samen met het gerecht heeft hij minder last van de bitters maar de zuren van het appeltje botst met de aanwezige tannines. In glas 3 een Barovo, een blend van de 2 voorgaande druivensoorten. Een complexe wijn met een mooie balans in fruit, ontwikkeling, fris zuur en tannines. Het droge in de afdronk schreeuwt om eten, bij de hertenkalfsragout past het meer dan perfect. De specerijen in de wijn sluiten prima aan bij de kruidige smaak van de hertenkalfragout.

 Kortom, het was weer een gezellige avond waar we allen enorm hebben van bijgeleerd!

Els