verslag 16 november 2023
Met z’n 14’en waren we om onze wijnneus in andermans zaken te steken. We dachten dat we onze Krawaten kenden… Niets bleek minder waar.
Trainer Luc had gekozen voor een 1-2-2-1 opstelling om deze proefavond te lijf te gaan.
We begonnen dus met proefwijn 1: Bolfan Riesling – biodynamisch 2022 – vrhunsko
De wijn werd gewalst, tegen het licht gehouden, gekauwd en goedgekeurd. “Vrhunsko” (= “hoogtepunt”) leek dan weer net iets té veel wierook.
Bij het blind proeven twijfelden sommigen een wijle of het misschien wel een chardonnay zou kunnen zijn. Het bleek dan toch een riesling, ook al was de typische petroleumgeur niet prominent aanwezig. In de zuren kwam de ware aard naar boven. Een zachte wijn om te drinken – een heerlijk huwelijk met Franks hapje (glaasje kip – fetakaas – appel – knolselder – vinaigrette met tuinkers). Sommige bronnen proberen deze wijn ook te koppelen aan een lammetje. Dat vonden wij er over gaan.
2. Vina Carić Bogdanjuša 2022
De bogdanuša is één van de 120 verschillende soorten druiven die typisch in Kroatië voorkomen. Deze druif is afkomstig van het eiland Hvar. De naam betekent “godsgeschenk”. Van dit soort geschenkjes lusten wij wel pap… of beter nog: vina! De kleur is lichtgeel, hij bevat minder zuur dan de vorige. Hij heeft iets sauvignon blanc-achtigs. Volgens de bronnen is deze wijn “droog” en “sappig” in de mond … Alhoewel wij doorgaans erg breeddenkend zijn, leek ons dit spagaat toch iets van het goede te veel. Dat neemt niet weg, dat we wel vallen voor zijn gratie!
3. Vina Carić Cesarica
Deze wijn is een mix van 6à7 soorten druiven. De kleur is lichtgeel. De wijn heeft een goede afdronk. Om die reden is Mark verkocht. Opvallend detail: de wijn bevat 12,50% alcohol. Alcoholpercentages worden in Kroatië nooit afgerond. Het komt voor dat men een 12,40% op de flessen aantreft.
Franks hapje bij 2+3: roodbaarsfilet – witte wijnsaus – camembert – pastinaak
4. Medea Teran 2022
Deze wijn bevat veel tanines. Kleur is lichtrood. De teran is ook een typische Kroatische druif. Wijn en hapje vormen een perfecte match.
5. Enosophia Dika Frankovka
Deze wijn wordt 1 jaar op de bewuste Slavonische vaten bewaard. De vaten worden tot wel 800 jaar lang gebruikt bij de rijping. Soms worden de vaten uitgevoerd… soms ook niet. Bevatten wie kan… De Kroatische frankovka-druif gaat in Oostenrijk, Hongarije en Wurtenberg schuil onder de naam “Blaufränkisch”. Deze wijn oogt lichtjes bruinig. Het lijkt erop dat hij over zijn hoogtepunt is. Een andere verklaring voor de aparte smaak wordt gegeven: we noteerden hierboven dat Kroatië legio inheemse druivensoorten kent. Die druiven zijn vaak niet zo gekend, ook niet door onze smaakpapillen. Oefening baart ook hier kunst.
Wat ons betreft heeft Frank vanavond zijn gouden medaille dubbel en dik verdiend, daar hoeft geen FactChecker aan te twijfelen! Zijn keuze bij 4+5: hertekalfrugfilet, gemarineerd in rosé – zoete aardappelpuree – verse veenbessen
6. Last but not least: Vina Carić – Plovac Ploški barrique 2015
Dit is een complexe wijn met power. De smaak blijft nazinderen. Net als het hoge alcoholgehalte. Het hapje maakte de wijn “vloeiender”. Frank serveerde ons als afsluiter een typisch Kroatische pašticada: rundsvlees – sjalot – pastinaak – pruimen – vijgen – …
Toelichting bij de PPT
Op p. 7 wordt bij “Wijntypes” gesproken over “amfora-wijn”. De amfora is een terracotta-kruik. Ze geeft – in tegenstelling tot eiken vaten – zelf geen smaak af, maar terracotta is wel licht poreus. Als de amfora’s worden begraven, neemt de wijn de mineralen uit de grond op.
p. 9 “Sortno Vino” = cépagewijn. Cépage is Frans voor “druivenras”. De Sortno Vino zijn gemaakt van één bepaalde druif, het zijn dus mono-cépage wijnen.
p. 9 “Vino” = archiefwijn… De saaie, naar oud papier en vergane glorie ruikende muffe ruimte die een archief gemeenzaam is, krijgt ineens voor menig Wijnneus een wat meer tot de verbeelding sprekende invulling. Op een dag vind je de job van je leven: archivaris!
p. 17 foto rechtsonder toont een aantal flessen die op de zeebodem gerijpt werden. Glas is, net als terracotta, licht poreus. Het verblijf op de zeebodem zorgt ervoor dat de zeemineralen doordringen in de wijn.
Tussen de bedrijven door waren enkele enthousiaste Wijnneuzen hun vakantie aan het plannen naar Split. De snelste route Kapellen – Split is 1679km lang. Wie onderweg in Istrië nog één van de wijnroutes wil meepikken maakt met genoegen een ommetje van een kleine 200km.
“In het binnenland van Istrië, meer bepaald in het achterland van Poreč, liggen tal van wijngaarden. De plaatselijke wijnbouwersvereniging kwam op het goede idee om een wijntocht doorheen de verschillende wijndomeinen te organiseren. Wijnliefhebbers spreken over de wijnen in superlatieven, als waren het gelieven. Zelfs Casanova schreef in zijn memoires meer over de wijnen van de streek dan over de vrouwen.”
bronnen:
De Waard, P. (2002) Reishandboek Istrië en Kvarnar, Rijswijk: Elmar, p. 115
Josse, P. (2006) Trotter – Kroatië, Tielt: Lannoo, p. 143
Frank M.