Workshop ‘wijn in de pan’

Verslag 13 november 2010

Het  regent al dagen , maar in de keuken van “De Geesten” heerst er een gezellige drukte.
Onze chef-kok van dienst Koen start om 14H30 met de briefing van het totale menu.

Dat is even slikken  voor ons zeskoppige keukenteam. Hoe krijgen we dat op tijd klaar, en waar zet je al dat eten?
Een rustige chef loodst ons echter met zachte hand door al die voorbereidingen. Geen briesende of vloekende chef, dat is alleen maar op T.V. zo …?! (t.a.v. Koen zo staat het op papier )

Groenten snijden in julliene en brunoise ( blokjes ) is letterlijk en figuurlijk de opwarmingsoefening voor ons allemaal. Blancheren van de groenten, zalmpuree, knolselderpuree, marineren van het everzwijn… Ons werkblad wordt stilaan voller.
Luc laat zich volledig gaan in zijn specialiteit: broodbakken. Lieve wordt ook in deze kunst ingewijd en ontfermt zich over een broodje met citroen en noten voor bij het dessert.
Kurt fabriceert mooie rolletjes met fazant en haas .
Patricia , Clement en ikzelf  hebben, na 30 pakjes, de constructie van “beursje van zeevis “, onder de knie .
Remi komt ons vervoegen en gaat aan de slag met de aperitiefhapjes en de onvermijdelijke opruim en afwas na al dat kokerellen .
Om 18h.45 is de mise en place klaar .

Als Jacques en Chris arriveren, is dit het moment voor enkelen van ons om er even van onder te muizen. Vlug een doucheke thuis, nog het weerbericht meepikken. Het regent nog steeds en op veel plaatsen is er wateroverlast .

Terug in de zaal wacht ons een glaasje cava met lekkere hapjes en een mooi versierde tafel! Het feest kan beginnen.
N.B.     Belangrijk bericht ! Zit jij ook met deze en andere vragen?
– Hoe maak je een witte wijnsaus?
– Hoe verpak je vlees in een crepinette?
– Hoe maak je chocomousse op basis van patisserieroom?
– Hoe maak je garnituur van chocolade?
– Hoe gebruik je de wonderbaarlijke blauwe spuitzakken?
Dit lijkt op een reclame voor een of andere dure kookworkshop. Deze en andere keukengeheimen worden je echter gratis toevertrouwd als je komt helpen met het clubfeest…!!! Misschien ook iets voor jou volgend jaar?

Ik dank dan ook de chefkok Koen en het keukenteam Wijnneus 2010 (Luc, Patricia, Kurt , Lieve, Clement en Remi) voor de leerrijke en gezellige namiddag.

Viviane

En wat vonden de clubleden van de kookkunsten van onze amateurkoks? Lees verder