17 oktober 2019
Onlangs mochten wij genieten van een thema-avond rond de Rioja -rood , gebracht door het wijnhuis Delphico.
Zoals naar goede gewoonte was dit wederom een zéér geslaagde en interessante avond.
Wij kregen nuttige info in verband met de ligging, klimaat, geschiedenis, geografie en de wijnbouw zelf.
Deze avond zou niet compleet geweest zijn zonder de degustatie van enkele wijnen uiteraard met perfect aangepaste hapjes, verzorgd door onze prima chefkok -Luc .
De geproefde wijnen:
1. Maceration Carbonique 2018
Druivensoort: 100% trempranillo.
Kleur: dieprood met paarse tinten.
Aroma: bloemenneus, framboos, tijm en melkzuur.
Geschikt voor: barbecues, risotto, rundercarpaccio met parmezaanse kaas, bonen of peulvruchten en groenten, varkensvlees in mosterd, verse pasta, kerrie, oosterse en pittige gerechten.
2. Vino Hermosa Seleccion 2017
Druivensoort: 100% trempranillo.
6 maanden gelagerd op eik.
Kleur: rode kleur met zwartachtige tonen.
Aroma: fruitig, fris, vanille.
Geschikt voor: barbecues, risotto, rundercarpaccio met parmezaanse kaas, bonen of peulvruchten en groenten, varkensvlees in mosterd, pasta, kerrie kip, oosterse en pittige gerechten.
3. Cotas altas 2013
Druivensoort: 60% garnacha en 40% tempranillo.
Kleur: Lichtrood met granaattonen.
Aroma: Rood fruit en framboos.
Geschikt voor: barbecues, risotto, rundercarpaccio met parmezaanse kaas, bonen of peulvruchten en groenten, varkensvlees in mosterd, pasta, kerrie, oosterse en pittige gerechten.
4. Vino Hermosa Crianza 2016
Druivensoort: 100% tempranillo.
15 maand gelagerd op eik.
Bewaartijd: 10 jaar.
Kleur: donkerrood met zwartachtige tonen.
Aroma: Rood fruit, vanille, kruiden.
Geschikt voor: gegrild vlees, eend in sinaasappelsaus, varkensvlees in mosterd, halfrijpe kaas, tapas, gegrilde of gestoofde boschampignons, rijstgerechten, wild, bonen en peulvruchten, pizza, pasta bolognesa…
5. Abando Crianza 2011
Druivensoort: 95% tempranillo en 5% viura.
15 maand gelagerd op eik.
Bewaartijd: 10 jaar.
Kleur: Donker zwart-kersenrood.
Aroma: Gekonfijte sinaasappelschillen, aromatische kruiden, zwart fruit en medicinale hints.
Geschikt voor: geroosterd en gegrild vlees, eend in sinaasappelsaus, varkensvlees in mosterd, ham, charcuterie, champignons.
6. Ogga reserva 2010
Druivensoort: 90% tempranillo + 10% andere.
20 maanden gelagerd op eik.
Kleur: Donkerrood.
Aroma: Amaretto-biscuit, violet, vanille, eierdooierkoekjes, medicinale, geroosterde, ceder, tabak en zwart fruit likeuren.
Geschikt voor: gegrild vlees, wilde bospaddenstoelen, gebakken foie gras, entrecote in pepersaus, bonen, peulvruchten, steak tartare, wild in rode wijn.
Na elke proeverij mochten wij ook de prijs inschatten, hetgeen niet altijd zo eenvoudig was.
Bij deze zou ik graag de heren van ons bestuur willen danken voor deze nogmaals sublieme en aangename wijnavond.
Ik kijk reeds uit naar de volgende, jullie ook?
Tot dan
Danielle