Filmavond: Kissed By The Grape

Verslag 19 januari 2011

Traditioneel openen we het wijnneusseizoen met een filmavond over wijn. Dit jaar kozen we voor Kissed by the grape. Ons lokaal zat afgeladen vol.


In de film komen wijnmakers Torres (Spanje en Chili), Espinoza (Chili) en de gebroeders Fasoli (Italië) aan het woord. Zonder in te gaan op wat biologische wijn precies is, blijken ze allemaal bezig te zijn met het maken van wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze.

Overigens: officieel bestaat de term biologische wijn nog steeds niet. Er zijn namelijk niet of nauwelijks regels over het ‘biologisch’ wijn maken, alleen over het biologisch verbouwen van druiven.
Hoe ze de biologische wijnbouw aanpakken, verschilt nogal. Het miljoenenbedrijf van Torres heeft vooral een pragmatische aanpak: is de bestrijding van meeldauw met een synthetisch middel beter voor het milieu dan een aanpak met zwavel? Dan wordt gekozen voor het synthetische middel. Maar als Torres opsomt wat het bedrijf nog meer doet om landschap, milieu en wijnbouw voor toekomstige generaties veilig te stellen, kun je niet anders concluderen dat Torres zowel in Spanje als in Chili ‘biologisch’ bezig is.

Espinoza – de ‘ontdekker’ van carmenère in Chili – pakt wijnbouw op de biologisch-dynamische manier aan, met mest waarin homeopathische hoeveelheden brandnetel en andere kruiden verwerkt zijn, ‘gerijpt’ in koeienhoorns. Lama’s houden het onkruid kort, de stand van maan en sterren wordt in de gaten gehouden.
De broers Fasoli zijn voornamelijk beducht op pesticiden: om onze kinderen een schoon milieu na te laten, worden vooral die gemeden, zorgen ganzen voor het opruimen van het ongedierte en verplaatsen arbeiders zich op de fiets door de wijngaarden.

De film geeft vooral een beeld van de passie waarmee de wijnbouwers bezig zijn. De belangrijkste woorden in de film worden naar mijn idee echter gesproken door een importeur : ook bij biologische wijn komt het er eerst en vooral op aan dat de wijn lekker is! Het feit dat de druiven met respect voor landschap en milieu zijn verbouwd, betekent nog niet dat de wijn te drinken is.

De geproefde wijnen:

Dat biologische wijn lekker is zullen de talrijke aanwezigen geweten hebben. Onze voorzitter was er ook in geslaagd om een paar wijnen te strikken die afkomstig waren uit de besproken landen én zelfs van de befaamde Torres. Als je het mij vraagt, weer een geslaagde wijnneus activiteit.

Op naar Potugal op 23 februari, Same time, same place. Tot dan?

Kurt

De geproefde wijnen:
Witte wijnen
1. Vernaccia di S. Gimignano – Podere Canneta, Italië 2007
Druif: vernaccia.
Prijs: 9,77€ – Bioshop-Schilde
2. La Meseta, Spanje 2009
Druif: airén en sauvignon blanc.
Prijs: 4€ – Bioshop-Schilde
3. Tormenta – Miguel Torres, Chili 2008
Druif: viognier.
Prijs: 8,25€ – Hanos
Rode wijnen
4. Empiria – Bardolino, Italië 2009
Druif: corvino 55%, rondinella 35%, molinara 10%.
Prijs: 6,99€ – Bioshop-Schilde
5. La Meseta, Spanje 2009
Druif: tempranillo en cabernet sauvignon.
Prijs: 4,19€ – Natuurhuis
6. Tormenta- Miguel Torres, Chili 2007
Druif: cabernet sauvignon.
Prijs: 8,25€ – Hanos