Verslag 8 december 2016
Onze laatste bijeenkomst van 2016 was er eentje om op en top van te genieten.
Het was een zeer interessante en boeiende avond, gegeven door de twee Luc’s van het bestuur.
Door hun enorme kennis en vertelkunst wisten deze beide heren de talrijke aanwezigen de ganse avond te boeien.
Ten eerste kregen we een uitleg over de verschillende soorten schuimwijnen die we tegenwoordig op de markt kunnen vinden. Deze zijn bv champagne, crémant, cava, prosecco, lambrusco, sekt, vonkelwijn en andere.
De schuimwijnen worden tegenwoordig wereldwijd geproduceerd en de oorsprong ervan ligt in de Champagne streek.
Zelfs in ons land worden er zeer goede schuimwijnen geproduceerd, uiteraard op beperkte schaal.
Vervolgens werden de methoden om schuimwijn te maken uiteengezet.
Er zijn zes verschillende manieren om schuimwijnen te produceren:
1. toevoeging co2 – vonkelwijn
2. méthode rurale – ancestrale – Clairette de Die, Blanquette de Limoux
3. charmat-méthode – cuve close – Prosecco
4. transfertméthode – sommige Duitse sekt.
5. méthode traditionelle – Crémant, Cava, Vonkelwijn – deze is de vroegere méthode champenoise
6. champagne
Verder leerden we het verschil tussen de manuele en mechanische remuage en het begrip degorgemont – ontkurken.
De geproefde schuimwijnen:
Vervolgens werden de schuimwijnen apart besproken:
De CAVA afkomstig uit Spanje, vooral het zuidelijk deel van het district Barcelona, wordt geteeld uit verschillende soorten druiven. Deze zijn o.a macabeo – xarel-lo – parellade – chardonnay …
Er zijn twee verschillende types namelijk wit en rosé.
Ook interessant om weten is het klassement volgens rijpingstijd op fles – cava- 9 tot 15 maanden reserva- 15 tot 30 maanden – gran cuvée>15 maanden- gran reserva- >30 maanden. Het sterretje op de kurk is het bewijs van echte Cava.
De PROSECCO is een schuimwijn afkomstig uit Italie, namelijk het district Veneto.
De glera druif moet voor tenminste 85% gebruikt worden om een prosecco DOC en DOCG te produceren.
Hoe meer tijd men neemt voor het produceren – des te groter de finesse van de bubbels in het eindprodukt.
Er bestaan verschillende soorten Prosecco nl – Cartizze- DOCG- DOC- GLERA – hierbij moet men vooral het etiket controleren.
Vervolgens leerden we de LAMBRUSCO kennen. Voor velen een beetje onbekend met een verwarrende rode kleur. Het voordeel van deze schuimwijn is vooral zijn laag alcoholgehalte en laat zich vooral goed drinken op een zalig zomers terrasje en goed gekoeld.
De lambruscodruif is een blauwe druivensoort en deze wordt tevens gebruikt in balsamico en grappa.
SEKT is een schuimwijn afkomstig uit Duitsland of Oostenrijk.
De riesling-druif is hier zeer belangrijk voor de productie in combinatie met andere druivensoorten.
Als laatste leerden we de VONKELWIJN kennen .
Deze is afkomstig uit Zuid-Afrika met een basis van pinot noir en chardonnay.
Lambrusco Bianco
Uiteraard werden hier de verschillende meningen besproken.
Ik denk dat we met ons allen zéér tevreden waren over de kwaliteit en inhoud van deze avond.
Hierbij heel veel dank aan de heren van het bestuur voor hun inzet om hier telkens weer een geslaagde avond van te maken.
Daniëlle