Malbec in Cahors en Argentinië

Verslag 21 november 2024

Malbec  –  Cahors      <>       Argentinië

Malbec is dé druif bij uitstek die de Argentijnse wijnbouw een smoel geeft. Paars tot inktzwart, diep geconcentreerd, vol donker fruit en met de nodige houttoetsen. Kortom, de ideale begeleider bij die andere Argentijnse nationale trots: gegrilde steak met chimichurri. Zeg je Malbec, dan denk je aan Argentijnse gaucho’s en niet aan Franse ketters. Nochtans liggen daar de roots van Malbec. Meer bepaald in de Franse regio rond het stadje Cahors. De streek waar in de middeleeuwen de katharen het aan de stok kregen met de katholieke inquisitie.1

1. Maal Wines Biutiful Malbec 2022 Altamira Single Vinyard

2. Château du Port-Les Terrasses 2019

Wijn 1 is licht violet tot purperrood – kleur is vol – dit blijkt het handelsmerk van de malbec. Deze wijn werd gerijpt op cementen vaten. Hij is iets te koud geserveerd, normaal zou hij tussen 16°C en 18°C moeten worden gedronken. De wijn heeft een krachtig aroma – de geur is een fontein van rood fruit. Aangename smaak. Deze wijn mag nog verder evolueren – hij is net iets te jong; 2022 is erg jong voor een malbec. Hierbij toch een opmerking: wijnen uit het zuidelijk halfrond (en dus ook Argentinië) worden een half jaar eerder geoogst dan die uit het noordelijk halfrond. Deze wijn heeft een korte afdronk.

Wijn 2 is iets lichter dan de eerste – hij mag zelfs licht worden genoemd voor een malbec. De smaak is complexer. Het aroma is veel sterker dan de eerste: zwarte bessen – kersen – viooltjes.

Bij afwezigheid van kok Frank heeft het voltallige bestuur zich verdienstelijk uitgesloofd om Franks kookkunsten te doen vergeten. Ze kozen bij dit duo wijnen voor een paté (fazant – secreto 06 met gin) + chutney van vijgen en ajuin + sneetje rozijnenbeschuit


3. Adelante Mendoza Malbec 2020 (correctie overzichtsblad!)       

4. Château Saint Didier de Parnac Latis Grande réserve Malbec 2016

Wijn 3 is jong en bevat veel tanines. Ondanks het feit dat hij pas van 2020 is, laat hij al dras na in het glas. 20% van de wijn is op hout gelagerd. Voor de kleur wordt uit een frivool palet gekozen: violet – rood – robijnrood – purperrood met violet randje. Alzo wordt wijntaal pure poëzie! De smaak is droog en bevat – zoals we eerder stelden – veel tannines, voor de één heette het “versmolten”, voor de ander werd het toch wat té zurig. Voor de één een toppertje, voor de ander een wringer. Of wat de Romeinen al wisten: de gustibus non est disputandum… En net om die reden is het zo wijnneuzig om wél te “discuteren”. De afdronk is “medium”. Het etiket werd ontworpen door de in Antwerpen wonende kunstenaar Nick Andrews (° 1972 – Londen).

Wijn 4 mag dan al van 2016 zijn, hij heeft nog bewaarkracht (in tegenstelling tot 3, die toch jonger is). De afdronk is voortreffelijk. De wijn heeft 10 maanden op eik gelagerd. De aroma’s zijn wat we van een malbec mogen verwachten: gedroogde pruim, braambes en rood fruit, hout.

Ons praesidium koos bij deze wijnen voor een stuk stevige bloedworst met zalige homemade jonagold-appelmoes


5. Fabre Montmayou Malbec Gran Reservado 2019

6. Le Clos d’un Jour – Un Jour… 2015

Wijn 5 heeft 12 maanden op Franse eik gerijpt. Hij oogt purperrood, in ieder geval iets donkerder dan de wijnen 14. De smaak is erg aangenaam: krachtige, zijdeachtige tannines. Ze storen niet meer: ze zijn helemaal versmolten. De afdronk is middellang – dit is wel de eerste Argentijn mét een afdronk. Deze wijn is nu al goed om drinken, maar hij kan het gerust nog 1à2 jaar langer uitzingen onder de kurk.

Wijn 6 is een stevige wijn. Hij verlangt naar een stevig stuk (wild) vlees of sterke kaas. Ook al is hij al van 2015, hij kan nog langer rijpen. Er werd geopperd dat deze wijn voor gebruik best gedecanteerd wordt. Het is een bewuste keuze van het bestuur om dit niet te doen: hierdoor zouden immers de oorspronkelijke geuren vervluchtigd zijn. Nu komen die volop vrij bij het walsen (Overigens: zou men Argentijnse wijnen dan moeten “tangoën”?) De kleur is rood violet. Eik is prominent aanwezig. Het aroma neigt naar hoofdzakelijk zwart fruit.

Onze koks a.i. hadden bij deze wijnen een exquis bereid sneetje vleesbrood met kersen voorzien. Op zich niet te versmaden, maar bij deze stevige wijn, viel het heerlijk hapje in het niet. De paté van de eerste ronde zou hier meer op zijn plaats zijn geweest.


Toelichting bij de PPT

Op p. 9 staat een indrukwekkende lijst aliassen voor onze malbec. Zo “vind je in de Loire Malbec, maar geen haar op de hoofden van de lokale vignerons dat eraan denkt om zes letters op hun fles te zetten als drie volstaan. Zij zweren bij Côt.2

Op p. 11 “In het gebied van het wijnbouwgebied Bordeaux draagt het druivenras vaak synoniemen van mensen die zich uitstekend verdienstelijk hebben gemaakt voor de lokale distributie. In de 18e eeuw plantte de arts de Lütkens een wijngaard met de Côt in het dorp Camblanes. Later was een  Hongaarse plantenkweker genaamd Monsieur Malbeck de eerste die het apart plantte op grote percelen in Sainte-Eulalie, het ras op grote schaal verspreidde en zo de naam bedacht in Bordeaux en later internationaal. 3

p. 19 Men vroeg zich af: “Heeft Cahors ook witte wijnen?” ChatGPT had het volgende antwoord: “Ja, in de streek van Cahors, die voornamelijk bekend staat om zijn rode wijnen, wordt ook witte wijn geproduceerd. De regio Cahors ligt in het zuidwesten van Frankrijk en staat vooral bekend om zijn Malbec-druiven, die de basis vormen voor de meeste rode wijnen uit de regio.
De witte wijnen uit Cahors worden meestal gemaakt van druiven zoals Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en de lokale variëteit Mauzac. Hoewel de productie van witte wijn in Cahors veel kleiner is dan die van rode wijn, zijn er zeker enkele interessante witte wijnen te vinden. Als je in de regio bent, is het de moeite waard om ze te proeven!

p. 25 Niet alleen de wijn, maar ook de slide op p. 25 werd algemeen gesmaakt.

Even – terzijde – over foodpairing

Waarom een stevige Argentijnse Malbec zo goed past bij een T-bonesteak? Zulke wijnen met veel tannines maken spiervezels zachter. Tannines zijn chemische verbindingen, looizuren, zoals in thee of avocado’s. Tannines in wijn breken eiwitten af. Met zo’n slok wijn in de mond proeft je vlees  malser. Ers is nog een voordeel: omdat de tannines in je mond met dat vlees aan de slag zijn, poref je de bittere tonen minder in je wijn. Een win-win, dus.” 4

5.


1 Van den Buijs, D. (2022) Wijn. Aalter: Uitgeverij Ertsberg – p. 101
2 Van den Buijs, D. (2022) Wijn. Aalter: Uitgeverij Ertsberg – p. 84
3 s.n. Kanton Malbec, (s.d.). Geraadpleegd op 30 december 2024 via Malbec – Wikipedia
4 Van den Buijs, D. (2022) Wijn. Aalter: Uitgeverij Ertsberg – p. 185
5 s.n. Hoe combineer je wijn en eten voor je evenement? met het juiste glaswerk? (2024) Geraadpleegd op 30 december 2024 via (1) – Let me know if you have any questions!

Frank