Wijnregio Frankrijk: Roussillon

Verslag 15 november 2018

Deze avond was een vervolg op die van oktober. Maar we bekeken nu de Roussillon, een kleinere regio maar even interessant als de Languedoc.

We mogen opnieuw 3 nieuwe gezichten verwelkomen.

Onze voorzitter merkt op dat de Roussillon ook bekend is om zijn vin doux naturel. Hij stelt voor om dit type van wijnen de volgende keer dat we samenkomen te bespreken. Iedereen gaat akkoord.

Dan volgt het gekende recept met wat geschiedenis over de wijnproductie, met info over de ligging en klimaat, de druivensoorten, cijfergegevens, foodpairing en het proeven van de wijnen.

De wijnen die deze avond aan bod kwamen waren wel van een andere kwaliteit. Er werden voornamelijk specialiteiten van deze regio geproefd.
Alle wijnen werden gekocht bij wijnhandel De Kok.

Witte wijnen:

1. Sous les Grands Pins 2017 van Mas Cremant

Druivensoort:
100% muscat d’Alexandrie.
4 maanden houtlagering.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van druiven, citroen en nootmuskaat.

Foodpairing: Asperge, zachte kaas zoals Epoisses.

De leden apprecieerden vooral het specifieke aroma en smaakpallet.


2. La Yose Blanc 2017 van Mas Cremant


Druivensoort:
40% vermentino, 40% grenache blanc, 20% roussanne.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van witte perzik, witte bloemen en citrus
Een mooie zuurgraad.

Foodpairing: Visschotel, raclette, kip en kalkoen.


3. Clos Des Vignes 2012 van Jean Gardiés

Druivensoort:
60% grenache blanc, 35% grenache gris, 3% macabeo, 2% roussanne.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van fruit en amandelen. Ziltige mineralitetit.

Foordpairing: Champignons, groene groenten, vis in saus of gegrild, gevogelte, zachte kazen.

De leden vonden deze, wat duurdere wijn, de beste van de witte wijnen.


Rode wijnen:

4. Tamarius 2017 van Mas Cremant

Druivensoort:
40% syrah, 40% grenache noir, 20% marsela.

Kleur: donkerrood.
Aroma van zwart fruit en peper.

Foodpairing: Stoofvlees, steak tartare, entrecote/lamskoteletten. Harde(re) schapen- en geitenkazen.


5. Cuvée Bastien 2015 van Mas Cremant

Druivensoort:
33% syrah, 33% grenache noir, 33% mourvèdre.

Kleur: donkerrood.
Aroma van bessen, kaneel en kruidnagel,

Foodpairing: Pasta, kalfsvlees, entrecote, Indische kip, parelhoen met knoflook.

De leden vonden dit de beste van de drie rode wijnen.


6. Les Falaises 2010 van Jean Gardiés

Druivensoort:
45% syrah, 45% grenache noir, 10% carignan.
20 maanden houtrijping.

Kleur: donkerrood.
Aroma van zwarte chocolade, zwarte kersen.

Foodpairing: Rood vlees, wit gegrild vlees.

Deze toch wel dure wijn kon de leden niet echt bekoren. De meesten vonden de wijn geen 40€ waard.