Verslag 21 maart 2019
Op deze avond waren we met 24 personen die toch wat meer wilden weten over de Elzas als wijnregio.
Eerst kregen we van Luc DC de voorstelling van de nieuwe website, die gemaakt is door Patricia.
Iedereen vind hem heel professioneel, ziet er heel gebruiksvriendelijk uit. Ook het aparte deel enkel toegankelijk voor de leden vond iedereen een pluspunt.
Een dikke proficiat aan Patricia.
Luc DC had voor een mooie presentatie gezorgd, waar toch wel wat opzoek werk voor gedaan is.
Zo kwamen we te weten dat de Elzas zich in het noordoosten van Frankrijk bevindt.
Het zich uitstrekt van noord naar zuid over 120 km tussen de Vogezen en de Rijn.
Het gebied is tijdelijk in Duitse handen geweest. Maar na de 1ste wereldoorlog terug in Franse handen gekomen is.
Ook kregen we eens een volledig overzicht van de soorten ondergrond waarop druiven worden geteeld.
De wijnen die wij hier vinden zijn vooral wit. België is een van de grootste verbruikers. We vinden hier ook vooral grand cru wijnen. De Elzas heeft zo 51 uitzonderlijke terroirs. Ook mogen wij de Crément D’Alsace niet vergeten. Een van de betere of zo niet de beste schuimwijn die er op de markt is.
De geproefde wijnen:
Tijdens de voorstelling konden wij 7 wijnen degusteren. Iedereen was laaiend enthousiast over de wijnen. De hapjes gaven een heel grote meer waarde en pasten heel goed bij de wijnen. Luc V kunnen we hier zeker voor bedanken.
De geproefde wijnen kwamen allemaal van het wijnhuis Schneider.
1. Crémant d’Alsace Brut Rosé
Druivensoort: 100% pinot noir.
Kleur: mooi parelende lichte zalmroze kleurige wijn.
Een zacht aroma van aardbei en abrikoos. Met een klein zuur accent.
Deze wijn kon iedereen bekoren.
Foodpairing: aperitief, borrelhapjes, dessert.
2. Gewûrtztraminer Grand cru Eichberg 2015
Druivensoort: 100% gewürtztraminer.
Kleur: goud gele kleur.
Aroma van rozenblaadjes. Een lichte mineraliteit en een beetje kruidig.
Foodpairing: pittige maaltijden en chocolade desserts.
3. Muscat 2016
Druivensoort: 30% Muscat van de Elzas, 70% OttonelMuscat.
Kleur: licht gele kleur.
Aroma van muskaatdruif, vlierbessen. Aangename zuren.
Foodpairing: asperges, zalm met zuring.
Elzas aperitief.
4. Riesling Grand Cru Eichberg 2014
Druivensoort: 100% riesling
Kleur: licht gele kleur.
Aroma van citroen en acacia. Met minerale tonen.
Foodpairing: aperitief, vis, sushi, schelpdieren, gevogelte, zuurkoolschotel.
5. Pinot Gris 2016
Druivensoort: 100% pinot gris.
Kleur: intens gele kleur.
Aroma van abrikoos en mirabel. Voldoende zuren.
Foodpairing: aperitief, wit vlees, gevogelte, wokgerechten, paella en vis in saus.
6. Pinot Noir 2014
Druivensoort: 100% pinot noir.
Kleur: robijn rode kleur.
Aroma van zwarte bes, leer, vanille. Zachte tannines en korte afdronk.
Deze wijn kon weinigen bekoren. Werd ook als de minste aanzien van de ganse proefavond.
Foodpairing: gevogelte, rood vlees, wild, licht pittige zachte kazen zoals Epoisses.
7. Pinot Gris Vendages Tardives Grand Cru 2011
Druivensoort: 100% pinot gris.
Kleur: goud gele kleur.
Aroma van tropisch fruit en honing.
Voor sommigen was deze wat zoet maar toch een aangename kennismaking.
Foodpairing: digistief, desserts, patés, eend, hazenrug.
Zo hebben wij toch weer iets bijgeleerd over wijnen van een andere streek.
Een dikke proficiat voor beide Luccen en ook nog eens aan Patricia.