Wijnweekend De Kleine Schorre

18-20 mei – Verslag

Pinkster Weekend in Schouwen-Duiveland, met de wijnclub De Wijnneus.
in Dreischor, Zuiddijk 4, domein de kleine Schorre.

Aankomst zaterdag 18 mei, 11.45 uur, tasje koffie of thee, daarna aanschuiven voor de lunch, een rijkgevulde smulplank, surf en turf.

Aperitief met hun brut de Zélande ( 60% pinot blanc, 30% auxerrois en 10% rivaner)

met een oestertje, een perfecte foodpairing.

1ste wijn: de Rivaner van 2023, 12% alc. Fris, komkommer, appel, limoen. Ook zeer toegankelijk als apéritief.

2de wijn: de Auxerrois,van 2023, 12,5% alc. Strogeel, met pittige afdronk, smaken van appel, peer, perzik, licht vettig, blijft plakken in het glas.

3de wijn: de pinot blanc, van 2023, 12,5% alc. Bevat ook 10% Auxerois. Is hun droogste wijn, zeer mineraal, citrus, peper. Zeer goed bij mosselen.

4de wijn: pinot gris, van 2022, 13% alc. Bevat ook 10% pinot blanc voor de frisheid, voor de mineraliteit. Duidelijk een complexere wijn. Goed bij kreeft, gamba’s, schaaldieren, paddestoelen

5de wijn: de Barrique van 2021, die 9 maanden op eiken vaten heeft gelegen. 60% pinot blanc, 40% pinot gris, 13% alc. Op ‘zichzelf gedronken’ tegenvallend, maar met knabbel ( scheermesjes, vongolee, zelfs salami) zeer goed. Gaat goed bij lamsvlees, gekruid stoofvlees.

Na de maaltijd maken we een wandeling over de wijngaard, en krijgen wat uitleg.

Guus is onze gids. Het wijndomein bestaat sinds 2000 en is van 6 hec gegroeid naar 14 hec. Dit wil men zo houden, want men mikt op kwaliteit en niet op kwantiteit. Was een landbouwbedrijf met uien, spruiten, aardappelen, maar er was geen toekomst. Zo stelde de buurman, Frits, voor om een na te denken over omschakelen naar wijn.
De nabijheid van de zee helpt, geen nachtvorst, een schelplaag ( kalk!) op een diepte van 1 meter. Hoe wijn te maken werd geleerd in de Moezel, bij Cep d’Or.
Nog steeds wordt er ong. 10 keer per jaar naar toe gereden om de wijnen daar te proeven en te leren, en hun eigen wijn daar te laten proeven.
Dit wijndomein maakt alleen witte wijnen, 4 soorten: de Rivaner, de Auxerrois, de Pinot blanc en de Pinot gris.
Men doet proeven met de sauvignon gris en de cabernet blanc, maar is nog niet op niveau om wijn van te maken.
In september/oktober is de oogst. Er wordt met de machine geoogst, maar net daarvoor wordt er met de hand reeds alle slechte en overbodige druiven weggeknipt.
( als er bloemekes komen aan de wijnstokken, dan mag je 90 dagen later oogst verwachten.)

Het wijndomein heeft een ‘bovengrondse’ wijnkelder, een aardappelschuur van 1735.

  1. Ontstelen ( die zijn te bitter )
  2. Kneuzen 4200kg, persen
  3. RVS opslag, geeft geen smaak af, zeer hygiënisch, verschillende maten van verzamelaars, want alles moet volledig gevuld zijn.
  4. Afsluiten met waterslot
  5. Start begisting, op lagere temperatuur, om het proces te vertragen. Dus moet er gekoeld worden, 3 à 4 maanden, dan
  6. Filteren
  7. Blenden (veel proeven!!)
  8. Op flessen trekken
  9. Verkoop

https://www.dekleineshorre.nl/
https://cepdor.lu


Bezoek Oesterij Yerseke.

Ons bezoek begon met het proeven van 3 oesters afkomstig uit kweekgebieden in 3 verschillende landen : Frankrijk (oester : Huitres à Volant), Ierland (oester : Irish Mor) en Zeeland (oester : Zeeuwse Oesterij Special).

Kenmerkend zijn de verschillende, mild zilte smaken.

Na de proeverij volgde een gedetailleerde uitleg over de oesterkweek.
De oesterkweek in Zeeland gebeurt vooral op kweekpercelen
In de Oosterschelde: op de bodem op oestertafels, in hangende manden.

De Zeeuwse creuse zijn oorspronkelijk uit Japan afkomstig.

Deze bolle oester groeit sneller dan de platte oester en is daardoor vlugger geschikt voor consumptie, gemiddeld na 3 à 4 jaar.

Er wordt sterk de nadrukt gelegd op de kwaliteit van de oesters.

Zeeuwse of Japanse oester (creuse).

Info : www.oesterij.nl

Veel leesplezier,

Koen, Marcel