Wijnland Griekenland: rode wijnen

verslag 20 september 2018

Naar aanleiding van het begin van het nieuwe werkjaar mochten we kennis maken met de rode wijnen van Griekenland.
De info ivm de geschiedenis en de druivensoorten konden iedereen zeker boeien.

Naar goede gewoonte konden we natuurlijk verschillende wijnen proeven en beoordelen. En uiteraard konden wij daarbij genieten van uiterst verfijnde hapjes, met zéér véél zorg en passie gemaakt door onze chef Luc.

Deze avond was wederom uiterst geslaagd en zodoende zien we allen met veel zin het nieuwe jaar met al zijn interessante wijnlanden tegemoet.

Hierbij wil ik nogmaals ons bestuur hartelijk danken voor hun inzet en passie.
Deze degustatie-avonden zijn steeds een lust voor onze smaakpupillen…..

Danielle   

1. Tsantali Rapsani 2013

Druivensoort:
33% xino-mavro, 33% krasato, 33% stavrato.
6 maanden op Franse eiken en 6 maanden op fles.
Streek: Rapsani.

Kleur: robijnrood.
Aroma van gedroogde kersen, frambozen, olijfpasta, tomaat kruiden en vanille.

Geschikt voor wit vlees, rundsvlees, gekruid vlees en harde en zachte kazen.


2. Atlantis 2015

Druivensoort:
90% Mandilaria, 10% Mavrotragano.
6 maanden op eik en 6 maanden op fles.
Streek: Santorini

Kleur:
donkerrood, meer tanninnes.
Aroma van vers rood fruit, met een vleugje jam, maar ook subtiele hints van peper, kaneel, leer en eikenhout.

Geschikt voor vlees met pittige sauzen, BBQ, wild, worst en pittige gele kazen.


3. Amethystos 2015

Druivensoort:
70% cabernet sauvignon, 20% merlot, 10% agiorgitiko.
12 maanden op Franse eik gelagerd. Veroudering tot 2025.
Streek: Drama

Kleur: paarsrood.
Aroma van rood bosfruit, kersenjam en specerijen. Zachte tannines.

Geschikt voor lamskoteletten of lamsbout in de oven. Zachte, rijpe kazen zoals brie of camembert. 


4. Cava Boutari 2012


Druivensoort:

Xinomavro, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.
24 maanden op eik gevolgd door 12 maanden op fles.
Streek:
Macedonië

Kleur: Dieprode kleur
Aroma van gedroogd fruit, pruimen, vijgen en bosvruchtenjam. Zoete specerijen vanille domineert. 

Geschikt voor kazen, gezouten vlees, rood vlees, pasta met rode saus, moussaka, soufflé.


5. Grande Reserve Naoussa Boutari 2012


Druivensoort:
100% xino-mavro
2 jaar op eik gelagerd en 2 jaar op fles. Veroudering tot 15 jaar.
Streek:
Naoussa

Kleur: rood met een bruin randje.
Aroma van gedroogd fruit, gedomineerd door tomaat en vijg. Kaneel, vanille, hout en specerijen.

Geschikt voor wild, pikante kazen, rood vlees. 


6. Ramnista 2013


Druivensoort:
100% xino-mavro
18 maanden op Franse en Amerikaanse eik, 6 maanden op fles. Veroudering van 10-15 jaar
Streek: Naoussa

Kleur: dieprood.
Aroma van aardbei, kers en roos, in combinatie met fijne vanille tonen van eiken rijping.

Geschikt voor rood vlees en wild.