Wijnweekend Pietershof

Verslag 2-3 juni 2012

Op 02-06-2012 om 08.00u vertrokken we richting Voerstreek om daar iets voor 10.00u aan te komen in Teuven. Onze eerste halte: “Café Modern”, een voormalig dorpsschooltje met een heel bijzondere inrichting en een Decap orgel. Hier kregen we koffie of thee geserveerd met een groot stuk appeltaart met een grote toef slagroom en een tweede kop koffie. www.cafemodern.be

Na een zoektocht, wat een rondrit in de Voerstreek werd, zijn we toch aangeland in het wijndomein Pietershof www.pietershof.be. Nog iets te vroeg, dus was er nog tijd voor een kleine wandeling.


Terug aangekomen aan het Pietershof werden we onthaald door Mr. Akkermans de eigenaar. We kregen er eerst een deskundige uitleg over de geologische omstandigheden van de streek, zijn poging om een wijngaard te maken op een bepaalde helling die naar het zuiden was gericht en toch mislukte. Hoe hij zijn wijnbouwbedrijf uitgebouwd heeft en nog mee bezig is.

Nadien kregen we uitleg over het maken van de wijn, het kneuzen en persen van de druiven, in de kelder waar de gistingtanks staan kregen we uitleg over hoe hij zijn wijn maakte, welke druivensoorten hij gebruikte. Voornamelijk; Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay, ook kleine hoeveelheden Riesling, Pinot Noir en Auxerrois, waar hij uitstekende wijnen mee maakt. Waar hij verschillende prijzen mee heeft gewonnen, wat zijn wijn in aanzien deed stijgen.
Na al deze uitleg werd het tijd om te proeven.
– 1ste een rose (Pinot Gris – Pinot Noir)
– 2de een witte wijn (Pinot Blanc – Auxerrois)
– 3de een witte wijn (Cuvée du Bonheur)
Na de proeverij kregen we een lunch aangeboden: wortelsoep met pastinaak afgewerkt met koriander, gevolgd door een koud buffet met verschillende soorten brood, koffie of thee.

Na de lunch werden we door Marc gegidst door de prachtige Voerstreek met een wandeling van ± 6 km. Na de wandeling zijn we naar het Hotel gereden www.kleinzwitserland.com daar had je even tijd voor jezelf: rusten, zwemmen, fitnessen, sauna, …

Om 20.00u werden we aan tafel verwacht voor het aperitief aangeboden door de Wijnneus, gevolgd door een vijfgangen menu met aangepaste wijnen.
1) Terrine van ganzenlever met gekonfijte komkommer, met vin d’Alsace Pinot Gris van Hebinger.
2) Krokant gebakken kalfszwezerik op een bedje van groene asperges met truffelsaus, met Blauer zwiegelt van Allram (Kamptal Oostenrijk).
3) Licht gebonden schaaldierensoep met kreeft, met Rosé Argiolas van Serra Lori.
4) Ossenhaas gegaard in zoutkorst geserveerd met rode wijnsaus en een passend garnituur, met   Chateau d’Oupia van André Iché.
5) 3 kleuren bavarois met mangosorbet, met een dessertwijn, Reisling van Miguel Torres uit Chili.
Einde van dit eetfestijn omstreeks 24.00u, tijd om voldaan ons bedje op te zoeken.

Het was een prachtige dag, goed gewandeld, lekkere wijn geproefd, lekker gegeten, aangenaam gezelschap, … en mooi weer.
Zondag morgen werden we om 09.00u aan het ontbijt verwacht, een ontbijt met alles erop en eraan.

Op de planning stond nog een wandeling, doch het weer was spelbreker. Het water gutste uit de hemel, zodat de geplande wandeling niet kon doorgaan. Dus de meeste besloten dan maar rustig naar huis te rijden.
Het was een fantastisch wijnweekend en de afwezigen hebben heel wat gemist.
Frans