Wijnregio Italië: Piemonte 2014

Verslag 27 januari 2014

Onze eerste wijnproeverij van 2014 op 27 januari 2014 mag een schot in de roos genoemd worden. Vooreerst mochten we heel wat nieuwe leden verwelkomen, waarvan de meesten met enthousiasme aan de activiteiten deelgenomen hebben.

Op het programma stond ‘Wijn uit Piëmonte’, wat natuurlijk een mooie affiche was. De degustatie werd begeleid door Antonio Doria van het bekende wijnhuis Licata Vini uit Diepenbeek

De avond begon met een inleiding over Piëmonte, gelegen in het Noordwesten van Italië, achter de ruggen van de Alpencols, waar de beschutting tegen koude ideaal is voor de rijping van de nebbiolodruif, een van de belangrijkste druiven van Italië, naast de sangiovese uit Toskane. De belangrijkste wijnproductie situeert zich in het zuiden van Piëmonte in de Langheregio met de dorpjes Barolo en Barbaresco als uitschieters.

Alhoewel Piëmonte vooral bekend is om zijn rode wijnen van barolo, barbaresco en barbera is er een groot percentage witte wijnen op basis van de cortesedruif, waarvan de gavi di gavi één van de meest bekende is. Daarnaast is ook de arneïsdruif een bron van witte wijnen.

Tijdens de proeverij konden we acht wijnen leren smaken en beoordelen waarvan twee witte: een gavi di gavi en een blange arneïs. Beide wijnen lieten ons snel merken wat Piëmonte in zijn mars heeft.

Daarna werd de degustatie verder uitgebouwd met zes rode wijnen, te beginnen met een Rosso van Scavino Paolo op basis van vier druivensoorten (nebbiolo, dolcetto, barbera, cabernet sauvignon), een intens robijnrode wijn met goede aciditeit en een fruitige afdronk.
Vervolgens proefden we een pittige 100% dolcettowijn. Deze wijn heeft een intens baksteenrode kleur en is gekenmerkt door een vlezige neus met toetsen van jong rood fruit.
Nu was het de beurt aan een barbera van Montebruna d’Asti, een wijn met een neus van rijpe kersen en klein rood fruit intens in de mond, een goede body en harmonieus met lange afdronk , geschikt voor voorgerechten op basis van pasta, hoofdgerechten van wit of rood vlees, kaas en salami.
Stilaan zetten we de stap naar de 100%  nebbiolowijnen met als eerste een Nebbiolo Langhe van La Spinetta: een diep rode wijn met een neus van zwarte pruimen, een volle en ronde wijn waar de elegantie domineert met bewaarpotentieel tot eind 2018 en te drinken bij rood vlees, gegrild of geroosterd, met of zonder saus.
Zo belandden we bij de prins van de Piëmontewijnen: een barbaresco van Moccagatta die 12 maanden op Franse eik gerijpt is en daarna nog negen maanden in flessen, een intense en elegante wijn, droog, warm, harmonieus met een volle body, een juweeltje in de mond.
En finaal was het de beurt aan de koning van de Piëmontese wijnen, de Barolo. We proefden een Barolo Zonchera van Ceretto, intens en elegant qua neus, met weinig tannines, harmonieus, fluwelig en een goede balans tussen alcohol en zuren. Een pareltje waarvan je soms alleen maar kunt dromen, maar die we dankzij onze wijnclub aan een democratische prijs konden laten proeven.

Het was een geslaagde avond om ons nieuw wijnjaar in te zetten en we leerden zo weer één van de verborgen schatten van Italië kennen.

XavierDe geproefde wijnen: