Clubfeest 2010

Verslag 13 november 2010

Vanaf half 8 was iedereen (leden en niet leden) welkom in de feestzaal van ‘de geesten’ te Ekeren.
We werden verwelkomd met een heerlijke Cava en drie verschillende hapjes:
– Een erwtensoepje met munt olie en gedroogde ham: Heerlijk zacht met krokante fijne stukjes ham, die haast smelten in de mond in een warm erwtensoepje gepast voor het seizoen.
– Een rundscarpaccio met Parmezaan en truffelolie: een hartelijke carpaccio met een zeer lekkere Parmezaanse kaas.
– Scampi op Italiaanse wijze: Dit is een warm aperitiefhapje dat zijn verwachtingen voldoet, de scampi(scampo)had  een tomaatachtige toets.

Het voorgerecht was een koud bordje met een mousse van zalm, tartaar van rauwe tonijn en een gefileerde Sint-Jacobsvrucht. De zalmmousse werd met een zacht getoast broodje  geserveerd. De mousse was zeer fijn. De tartaar van rauwe tonijn was fijn en overdekt met sesamzaadjes. Er mocht nog iets meer koriander op om de smaak van de tonijn nog meer tot zijn recht te laten komen. De Sint-Jacobsvrucht was in schijfjes gesneden en afgewerkt met rode peperbolletjes. Een streling voor de tong.
Bij dit gerecht werd een Sauvignon Blanc geserveerd ‘Petit Bourgeois’ van 2009. Deze frisse witte wijn met een volle citrussmaak paste heerlijk bij de rauwe vis. Daar de wijn geen overdreven zure smaak had maar eerder een ronde citrusmaak overheerste hij de smaken van het gerecht niet. Een complementaire wijn op en top bij dit gerecht.
Tevens complimenten aan Luc voor zijn zelfgebakken brood dat hier complementair werd geserveerd. Heel lekker brood wat heel hard aan boerenbrood doet denken zonder te donkerbruin en dus ook te zwaar wordt voor bij de maaltijden.

Het tussengerecht was een warm beursje van zeevis met witte wijnsaus. Het beursje (gemaakt van Filodeeg) werd opgevuld met diverse vissoorten en een julienne van groentjes. De wijnsaus had een rijk boeket aan smaken.  De groentjes waren lekker beetgaar en niet te rauw of te plat gekookt.
Bij dit iets zwaardere gerecht paste een iets zwaardere wijn. Daarom was er gekozen voor een Chardonnay van Chili van 2008: De “Misiones D’Rengo”. Deze wijn had minder zure toetsen en was licht op eik gerijpt wat heerlijk bij de Filodeeg paste.

Het hoofdgerecht bestond uit gemarineerd everzwijn, ree, rolletje van fazant met groene kool en haas met een garnituur van gekarameliseerde knolselder en peerkroketjes op een bedje van pastinaak. Hier hebben de hobbykoks zich echt overtroffen. De zachte smaak van de pastinaakpuree met de aardse smaken van het wild paste echt goed samen. De licht gekarameliseerde knolselder was heel fijn van smaak en de peerkroketjes hadden echt schattige vormpjes aangenomen. Het stukje ree kon iedereen bekoren, maar ook het everzwijn, de fazant en de haas hadden een zeer aangename smaak.
Hier werd een Bordeauxwijn bij geserveerd: “Moulin De Cassy” van 2006. Een Medocwijn met 50% Merlotdruif en 50% Carbernetdruif.  Deze volle wijn met een mooie dieprode kleur laat zijn karakter zien. Deze wijn begint nu echt op zijn top te komen en maar zou evengoed nog enkele jaren kunnen rijpen. Met de zoete smaakt van de pastinaakpuree komen de kruidige smaken van deze wijn echt naar voor.

Er volgde nog een kaasbordje met 3 kazen:
– Een Camembert Rustique: Een witte zachte kaas met een zeer zachte smaak,
– Een Pére Joseph: een volle ietwat hardere kaas met een gele kleur
– Een Chaumes: Chaumes staat gekend om wat uit te lopen als hij lang op kamertemperatuur staat. Maar daarom is deze kaas helemaal niet slechter. Hij geeft een diepe rijpe smaak af.
Deze kazen werden geserveerd  met een Zuidafrikaanse Wijn met weer de Merlot- en de Cabernetdruif. De “Nederburg “van 2007 had dezelfde druiven maar deze wijn had meer alcohol  en een iets minder diepe smaak dan de vorige daardoor overheerste deze wijn de zachte kazen niet.

Als dessert werd er een chocolademousse met garnituur geserveerd. De chocolademousse was zeer lekker, maar ietwat zwaar omdat hij niet tot het volledige luchtige was geklopt. Maar daarom was hij niet minder lekker. Dit gerecht met een heerlijk notenkoekje was de perfecte afsluiter van de maaltijd.
Deze afsluiter werd met een klepper van een wijn geserveerd. De “Moury” van het zuiden van Frankrijk is een versterkte wijn, maar niet zo zwaar als Porto of Sherry. Deze rode wijn is tijdens het gistingsproces onderbroken door er alcohol aan toe te voegen. Deze fles heeft een alcoholgehalte van 16,5 % in plaats van de standaard 20% bij andere versterkte wijnen. Deze wijn noemde men ook ‘Vin Doux Naturelles’, wat ‘Zoet van nature’ wil zeggen. Hier voegt men geen extra suikers aan toe maar enkel alcohol om het gistingsproces te stoppen.
Deze wijn had een vrij zoete smaak en had was Cassis tinten. Deze wijn sloot het rijtje zeer goed af.

Achteraf was er nog koffie en thee voor de liefhebbers.
Mijn petje af voor de amateurkoks onder begeleiding van de professionele kok. Wat zij hebben gepresteerd was zeer mooi. Een zeer geslaagde maaltijd. Tevens ook een pluim voor het bestuur van de Wijnneus om de zaal aan te kleden, alle voorzieningen te treffen en er voor te zorgen dat iedereen van deze avond heeft kunnen genieten. Niet voor niets noemen ze dit één van de hoogtepunten van het clubjaar. Ik zal volgend jaar ook paraat staan.

Een aanrader van formaat!

Bram Van Beeumen