Wijnland België 2014

Verslag 24 februari 2014

Jens De Maere is een enthousiaste spreker die ons door de geschiedenis en de heropleving van de Belgische wijnbouw wist te leiden.

1. Geschiedenis:
Van de Romeinse tijd tot Karel de Grote werd er wijn verbouwd bij ons.
In de middeleeuwen waren het vooral de monniken die wijn maakten.
Tussen de 9de en de 14de eeuw was de Belgische wijn heel bekend in het buitenland.
De wijn kwam vooral uit het Hageland, Haspengouw, Aarschot, Holsbeek, Averbode.
De export gebeurde vooral langs de heirbanen die door de Romeinen aangelegd waren.
Nu nog kan men hier en daar iets terug vinden van de vroegere wijnbouw. In Borgloon vind men nog steeds “ De Loonse Wijnluyden”. In Wezenmaal staat nog steeds een vorstmuur vanuit de Middeleeuwen.
Rond 15e en 16e eeuw was er een kleine ijstijd, wat de teloorgang van de wijnbouw betekende  in onze streken. Ook door de hongersnood, de armoede, godsdienstoorlogen, en de verstedelijking ging de wijnbouw verloren.
Lodewijk XIV en Napoleon hebben de nog resterende wijngaarden vernietigd met hun protectionistische wetten.
In 1963: is er een voorzichtige poging om weer aan wijnbouw te doen in België door Jean Bellefroid en Charles Legot te Borgloon.
In 1973: Stichting van de “Hagelandse wijnliefhebber”.
In 1997: Aanbouw in het Hageland.
In 2000: is er gestart in Haspengouw.
In 2004: aan Samber en Maas en het Heuvelland.
In 2014: hebben we nu ongeveer een 80 tal erkende wijnbouwers.
In 2014 :hebben we ook 4 appelaties.

2. Klimaat:
Normaal kan er maar wijn verbouwd worden tussen 30ste en 50ste graad  noorderbreedte. In België zitten we op de 52ste
De ideale temperatuur is 10,5°C. Nu hebben we gemiddeld 11°C in België.

3. Productie en consumptie:
Momenteel hebben we 130ha aanplant van druivenstokken. Dit op 6 jaar tijd een verdubbeling.
Deze brengen ongeveer 567000 liter wijn voort.
Hiervan is 40% schuimwijn, 40% wit, 15% rood en 5% rose.
Wat consumptie betreft staan wij op de 9de plaats met 27 liter per capita.




De geproefde wijnen:

Jens bedankt voor deze leerrijke en aangename avond. Dit vanwege de aanwezige “Wijnneuzen”.

Luc De Colvenaer

Schuimwijnen:
1: Pietershof Teuven: Cremant de Crindael 2011  prijs 19,9€
Alcohol: 12,5%
Assemblage van: pinot gris, chardonnay, riesling.
Heeft een fruitig aroma en heeft ook enige mineraliteit.
2: Genoels Elderen: Zilveren parel 2008 prijs 23€
Alcohol: 12,5%
Monocepage: chardonnay
6 maanden vergist op eiken vaten en 30 maanden op fles.
Heeft een fruitige afdronk, aroma van rijp fruit, boter.
Witte wijnen:
3: Pietershof Teuven: Pinot blanc  2012 prijs 14,9€
Alcohol: 12%
Assemblage: 80% pinot blanc, 20% auxerrois.
Fruitige wijn met aroma’s van citrusfruit en groene appel.
4: Chateau Bon Baron: Chardonnay  2010  prijs 20,5€
Alcohol:12,5%
Monocepage: chardonnay
1 jaar houtgerijpt op nieuwe Franse eiken vaten.
Aroma’s van abrikoos, honing, vanille. De aroma’s zijn hier al meer versmolten.
5: Clos d’Opleeuw: Chardonnay  2011  prijs 32€
Alcohol:12%
Monocepage: chardonnay
1 jaar houtgerijpt op nieuwe Belgische eiken vaten.
Aroma’s van boter, vanille, rijpe appel, abrikoos.
Frisse zuren en een lange afdronk.
Rode wijnen:
6: Aldeneyck:  Pinot noir  2012  prijs 19,5€
Alcohol: 13%
Monocepage: pinot noir
10 maanden houtrijping in Franse barriques.
Aroma’s van zwarte kers, braam. Voldoende tannines.
Heel evenwichtig gemaakt.
7: Chateau Bon Baron: Acolon  2012  prijs 17,3€
Alcohol: 12,5%
Monocepage: acolon ( kruising dornfelder met blaufrankisch )
1 jaar houtrijping op nieuwe Franse eiken vaten.
Aroma’s van rood en zwart fruit, pruimen, vanille.
Heeft mooie zuren en voldoende tannines.
Dessertwijn:
8: Domein de Kluizen: Nobelzoet  2011  prijs 17,7€  50cl
Alcohol: 11%
Monocepage: optima
Aroma’s van abrikoos, perzik, amandel.
Frisse zuren en rijpe fruitaroma’s in de mond.
Het is een sauterne-achtige wijn.