Horizontale degustatie: sauvignon blanc

Verslag 15 maart 2018

Op donderdag 15 maart 2018 kwamen we, samen met andere leden en sympathisanten van de wijnclub “De Wijnneus”, weer bijeen om een “horizontale degustatie” van de druivensoort “sauvignon blanc” bij te wonen. Tot onze vreugde mochten we ditmaal twee nieuwe leden ontvangen. Bij aanvang van de avond kregen we een uitnodiging voor een “Spaanse avond” – een clubactiviteit waarbij we lekkere Spaanse wijnen en gerechten zullen degusteren.

Zoals gewoonlijk begon de avond met een informatieve presentatie. Al gauw leerden we dat een horizontale degustatie een degustatie is die niet alleen één enkele druivensoort behandelt, maar per definitie ook binnen eenzelfde jaar blijft. Verder had men er in de presentatie voor gekozen om een onderscheid tussen wijnen van de zogenaamde “oude wereld” en van de “nieuwe wereld” te maken.

Even later leerden we over de typische geuren en smaken van deze bekende druivensoort. Onze neuzen werden zoals gewoonlijk ook geoefend met behulp van enkele “geurpotjes”. We werden uitgedaagd om geuren als “zwarte bes”, “perzik”, “groene paprika” en “gemaaid gras” te herkennen. Meerdere aanwezigen sloegen erin deze geuren te onderscheiden, al kwam dat misschien omdat we reeds op voorhand de beschrijvingen mochten noteren.

De geproefde wijnen:

Zoals dat in de club inmiddels de gewoonte is, werden wij getrakteerd op een aangepast hapje bij iedere wijn. Wij proefden zes wijnen en kregen daarom ook zes hapjes voorgeschoteld.

De drie wijnen uit de oude wereld werden vergezeld van respectievelijk een “warm geitenkaasje met honing”, “gerookte zalm met wasabimayonaise en gerookte forelmousse” en tot slot een bordje “pasta vongole”.
De drie wijnen uit de nieuwe wereld werden vergezeld van respectievelijk een stukje “gebakken zalm met een mousse van courgette”, een “salade van witte en groene asperges, afgewerkt met peterselie en een kruidige vinaigrette”, en tot slot een tasje “scampi op Thaïse wijze”, die op smaak gebracht werd met een rode curry en wat koriander.

Zoals gewoonlijk bespraken we tussendoor ook de karakteristieken van de wijnen: de kleur, de neus, het verloop, de body, de afdronk, enzovoort.

Zoals steeds was dit een geslaagde avond waarbij de aanwezigen hun kennis over wijn en, in het bijzonder, de druif sauvignon blanc weeral bijgespijkerd zagen. En dit allemaal in een aangename, joviale en toegankelijke sfeer.

Ive

1. Sancerre Blanc Le Chatillet 2016


Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: lichtgeel met groene tinten.
Aroma van bloemen en citrus

Foodpairing: Schelpdieren, zeevruchten, sushi en geitenkaas.

2. Pouilly fumé Château Favray 2016


Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van bloemn en fruit.

Foodpairing: Gegrilde vis, gerookte forel, zeevruchten, kreeft, asperges en geitenkaas.

3. ‘Sauvignon’ Livon 2016, Italië


Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: strogeel.
Aroma van groene paprika, salie, perzik.

Foodpairing: vis, schaaldieren, vegetarische gerechten, pasta en risotto.

4. Sauvignon Blanc Saint Clair 2016, Nieuw Zeeland


Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: strogeel.
Aroma van bessen, citrus en passievrucht.

Foodpairing: aperitief, gegrilde vis, schaal- en schelpdieren;

5. ‘Sauvignon Blanc’ Ventisquero 2016, Chili

Druivensoort: 100% sauvignon blanc

Kleur: groengeel.
Aroma van exotisch fruit, citrus. Kruidige tonen.

Foodpairing: Aperitief, Schaaldieren, schelpdieren,visgerechten, wit vlees, zomerse salades, asperges en warme geitenkaas.

6. Ietsie Anders ‘ Sauvignon Blanc ‘ 2015, Zuid-Afrika


Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van pompelmoes en kruisbessen

Foodpairing: schelpdieren, gegrilde zalm, pasta met roomsausen.