Verslag 17 januari 2019
Vanavond maken we kennis met een minder bekend wijnland: Hongarije.
Onze leden Koen, Veerle, Guy en Karin hebben daar een vakantiehuisje. En zij kunnen, levensgenieters als ze zijn, de Hongaarse wijnen best wel smaken. Dus een ideale gelegenheid om dit wijnland te verkennen en gebruik te maken van hun deskundige uitleg. Alle wijnen werden ter plaatse aangekocht.
Eerst wat theorie: geschiedenis, klimaat, geografie, druivensoorten… Het is al snel duidelijk dat Hongarije meer is dan Tokaj of Bikavér (stierenbloed).
In Europa is Hongarije het 5e grootste wijnland. De verschillende wijnregio’s vallen op te delen in drie zones: centraal Hongarije, westelijk Hongarije en noordelijk Hongarije.
Een poging om de aanduidingen op de wijnetiketten correct te lezen, wordt al snel opgegeven. In ieder geval weet ik nu dat bor=wijn is.
Tussen de theorie door werd er ook geproefd. De verschillende wijnen werden zoals steeds vergezeld van een aangepast hapje. Bereid door onze vaste kok Luc.
Op het einde van de degustatie hadden Koen en Guy nog een kleine verrassing in petto. Zij trakteerden voor hun verjaardag met een Tokaji aszú. Deze zoete dessertwijn is bekend door de toevoeging van puttonyos.
Bedankt aan Koen, Guy, Luc en Luc voor deze leerrijke avond.
Patricia
Witte wijnen:
1. Sarga Muskotaly 2017
Druivensoort: Muscat.
Kleur: lichtgeel.
Aroma van druif.
Foodpairing:
romige paddestoelen, verse kazen, visgerechten, zoete desserten.
2. Mestervölgy 2015
Druivensoort: Furmint
Kleur: lichtgeel.
Aroma van rijpe appel en perzik.
Foodpairing:
salades, konijn.
3. Estate 2016
Druivensoort:
Furmint
Kabar
Kleur: lichtgeel.
Aroma van jasmijn, appelbloesem en kruisbes.
Rode wijnen:
4. Bertram Egri Cuvée 2013
Druivensoort:
Blauburger
Kékfrankos
Merlot
Kleur: dieprood.
Aroma van rood fruit en bassen. Subtiele tannines.
Foodpairing:
goulash soep, stoofpotjes van varkensvlees.
5. Borgundi Egri Bikavér 2012
Druivensoort:
Kékfrankos
Syrah
Pinot noir
Merlot
Kleur: robijnrood tot bruin.
Aroma van zwarte bessen, bramen, zwarte kersen en bosbessen.
6. Cabernet Sauvignon 2015
Druivensoort:
Cabernet sauvignon
Kleur: diep robijnrood.
Aroma van bosvruchten.
Foodpairing:
Stoverij van everzwijn.
Dessertwijn:
7. Tokaji aszú
Druivensoort:
Furmint