Thema-avond: Les vins doux naturels

Verslag 20 december 2018

Op 20 december 2018 kwamen we met 24 leden samen.
We zaten precies terug in de klas zoals vroeger. Mooi op rijen achtereen.
Maar dan wel voor een veel aangenamer onderwerp: Les Vins Doux Naturels.

Met een presentatie samengesteld door ons bestuur worden wij wegwijs gemaakt over deze wijnen.
Wat betekent nu “ Vin Doux Naturel “? Dit zijn gemuteerde wijnen, wijnen die worden gevinifieerd zoals droge rode en witte wijn, maar waar de gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Deze wijnen worden gemaakt met grenache of muscat druiven.

Er werd ook verder ingegaan hoe deze wijnen worden gemaakt. Hoe ze aan de verschillende kleuren en smaken komen.

De verschillende regio’s in de Roussillon worden besproken. Van Rivesaltes over Banuyls, Grand Roussillon en Maury.

Tijdens de presentatie werden volgende wijnen geproefd en dit telkens met een aangepast hapje:
– Muscat de Rivesaltes
– Fontaulé 2016
– Rimage Mise précoce 2016
– Les Murets d’Esprades Banyuls Grand Cru
– Roumain Doré
– Réderis Ambré

Algemeen konden we zeggen dat deze wijnen speciaal van smaak waren.
Maar we waren toch aangenaam verrast om dit soort van wijnen te kunnen proeven.
Daarvoor dank aan het bestuur.

Wit:

1. Muscat de Rivesaltes van Les Caves du Soleil


Druivensoort:
muscat à petits grains, muscat d’Alexandrie.

Kleur: licht goudgeel.
Aroma van perzik, citroen, mango en munt.

Foodpairing:
foie gras, een citroen- of sinaasappeltaart, een cake met peren en amandelen, crème brûlée met zomerfruit, een mousse van nectarines.


2. Fontaulé 2016 van Terres de Templiers


Druivensoort:
70% grenache gris, 30% grenache blanc.

Kleur: helder bleek goudgeel.
Aroma: poire Williams, bruine suiker, vanille, abrikoos en delicate tonen van venkel.

Foodpairing:
aperitief, verse geroosterde ganzenlever, schapenkaas, dessert, fruittaart.


Rood:

3. Rimage Mise précoce 2016 van Terres des Templiers


Druivensoort: grenache noir.

Kleur: diep zwart met paarse tinten.
Aroma van zwarte kersen, bramen en aardbeien.

Foodpairing:
eendenborst, blauwe kaas, chocolade.


4.Banyuls Grand Cru Ancestral 2005  van Cellier des Templiers


Druivensoort:
90% grenache noir, 10% grenache gris.

Kleur: bruin met tonen van zoete karamel.
Aroma van cacao, bijenwas, zwarte peper, krenten, gedroogde vijgen, karamel en koffie.

Foodpairing:
vleeswaren, met vlees in sauzen en gaat goed samen met gemarmerde pastakaas.


Ambré:

5. Roumani Doré van Terres des Templiers


Druivensoort:
95% grenache gris en grenache blanc, 5% muscat d’ Alexandrië.

Kleur: heldere amber met koperen highlights.
Aroma van intense bijenwas, kweepeerpasta en gekonfijte citrusvruchten.

Foodpairing:
aperitief, foie gras, meloen of bij dessert (fruittaarten en sorbets).


6. Réderis Ambré van Terres des Templiers


Druivensoort:
grenache gris, grenache blanc.

Kleur: amber, koperachtig, rood.
Aroma van gentiaan, gedroogd fruit (vijgen, dadels …), noten en bijenwas.

Foodpairing:
dessert met een tarte tatin, een crumble met wit fruit of een “mel y mato” (honing en verse kaas).