Verslag 1 juni 2017
België is op het eerste gezicht geen wijnland maar toch hebben wij een geschiedenis van ruim 2000 jaar aan wijnbouw.
België werkt volgens het Europees model met een V.Q.P.R.D. kwalificatie – Vin de qualité produit dans une région déterminée:
– GOB Hagelandse wijn
– GOB Haspengouwse wijn
– GOB Heuvellandse wijn
– Vlaamse mousserende kwaliteitswijn
– Vlaamse landwijn
– AOC Côtes de Sambre et Meuse
– Waalse mousserende kwaliteitswijn
– Vin de pays des Jardins de Wallonie.
Hierbij enkele voorbeelden van de 25 druivensoorten die nu gebruikt worden:
Müller Thurgau – Kerner – Acolon – Siegerrebe – Pinot Gris – Pinot beurot – Dornfelder – Johanniter
Wij beschikken over 6 wijnregio’s:
– Vins de pays des jardins de Wallonie
– Heuvelland
– Hageland
– Haspengouw
– Vlaamse landwijn
– Côtes de Sambre et Meuse.
Domeinen die enkel schuimwijn maken: Ruffus – Meerdael – Chant D’eole – Schorpion.
Domeinen die schuimwijnen en wijnen maken: Genoels Elderen – Entre Deux Monts – Domein Aldeneyck – Domaine Du Chenoy – Bon Baron.
Hierna mochten proeven van enige van deze Belgische pareltjes vergezeld van uiterst verfijnde hapjes.
Hierbij nogmaals dank aan de heren van ons bestuur voor hun inzet en het delen van hun enorme kennis.
Danielle
Schuimwijn:
1. Chardonnay brut
Druivensoort: 100% chardonnay.
Wijnmaker: Meerdael
Kleur: saffraangeel.
Aroma: lentebloesem en rijp fruit.
Foodpairing: Aperitief, schaaldieren.
Witte wijnen:
2. Müller-Thurgau 2015
Druivensoort: Müller-Thurgau.
Wijnmaker: Kluisberg.
Kleur: lichtgeel
Aroma: bloemig, exotisch fruit, abrikoos, perzik.
Foodpairing: Aperitief, schaaldieren, vis in roomsaus.
3. Chardonnay Barrique
Druivensoort: 100% chardonnay .
9 maanden houtlagering.
Wijnmaker: Crutzberg.
Kleur: goudgeel.
Aroma: appel, perzik, vanille en boter.
Foodpairing: vis met romige sauzen, gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees en halfzachte kazen.
Rosé wijn:
4. Rosé Osez
Druivensoort: regent.
Wijnmaker: Ry d’Argent.
Kleur: lichtroos.
Aroma: aardbei, framboos en een vleugje citroen.
Foodpairing: aperitief, slaatje, vis natuur gebakken.
Rode wijnen:
5. Regent cabernet 2015
Druivensoort: Regent, Cabernet.
Wijnmaker: Klein Rijselhoek.
Kleur: robijnrood.
Aroma: vooral het fruit valt op, gemiddelde intensiteit. Evenwichtig in de mond, met zeer discrete tannines.
Foodpairing: Wit vlees, gevogelte, wild en kaas.
6. Acolon 2014
Druivensoort: Acolon.
10 maand op nieuwe Franse eiken vaten.
Wijnmaker: Château Bon Baron.
Kleur: donkerrood.
Aroma: frambozen, bramen, bosbessen en pruimen. Door de rijping op hout is de wijn tanninerijk in structuur met smaken van peper, paprika, eucalyptus, vanille en eikenhout in de mond.
Foodpairing: wildgerechten, stevige kazen, kaasfondue, gerookt of gepekeld vlees, pure chocolade.