Wijnregio Frankrijk: De Jura

Verslag 22 maart 2010

Zoals gewoonlijk was het weer een geslaagde avond in de wijnclub. We waren met 12 personen vertegenwoordigd, met als spreker Luc Van Raemdonck. Het onderwerp van deze avond was wijnen uit de Jura,  een Franse wijnstreek gelegen tussen de Bourgogne en de Zwitserse grens. We hebben niet enkel mogen genieten van een aantal befaamde wijnen uit die streek, maar ook van enkele streekkazen. Wat deze wijnen zo typeert, is dat ze zeer zeldzaam en dus moeilijk te verkrijgen zijn. Daardoor zijn ze relatief duur en bijna niet te vinden buiten Frankrijk.
Enkele druivensoorten uit de streek zijn oa. Pinot Noir en Chardonnay, maar ook veel onbekende soorten zoals Savagnin, Poulsard en Trousseau.

We zijn begonnen met de degustatie van de Crémant de Jura, een hoog kwalitatieve schuimwijn, bestaande uit een assemblage van min. 50 % Chardonnay, aangevuld met de andere druivensoorten van de streek. De Chardonnay-druif vertegenwoordigt ca 45 % van de aangeplante druiven in de Jura en is daarmee de 2de belangrijkste druif. Dit tongstrelende drankje werd aangevuld met de Jurakazen Morbier en Comté, die gedurende de avond rijkelijk voorzien werden, tezamen met brood.

Vervolgens dronken we de Vin Jaune, een wijn die uitsluitend gemaakt wordt van de druivensoort ‘Savagnin’. Deze wijn is een echte specialiteit van de Jura en mag enkel gemaakt worden van deze druif. De druiven zijn klein en hebben een dikke schil. Ze vertegenwoordigen ca 15% van de aanplantingen en zijn de meest typische druivensoort van de Jura. Het productieproces verloopt zoals dat van een fino sherry en de wijn wordt gebotteld in flessen van 62 cl ,wat uitzonderlijk is.
De volgende wijn was de witte wijn ‘Tradition’ bekomen door het assembleren van 1/3 Savagnin en 2/3 Chardonnay, met een minimum bewaarcapaciteit van 15 jaar. Het typische karakter van deze wijn wordt benadrukt door de Savagnin en komt het best tot zijn recht bij de klassieke lokale of exotische gerechten.
Op het etiket van de witte wijn die daarna besproken werd, staat de vermelding ‘à la reine’, de naam van het lieu-dit. Het is een speciale cuvée van 100 % Chardonnay afkomstig van druiven van oude wijnstokken welke men volledig tot rijpheid laat komen.
De wijn die we dan gedegusteerd hebben, is lokaal de meest verkochte wijn van het domein. We spreken hier over de roséwijn cuvée corail van het befaamde kasteel ‘Château d’Arlay. Hier doet men nog aan de menging van de druiven in de wijngaard. De wijn is ontstaan uit inweking en gisting van de vijf verschillende Jura-cepages tezamen nl. Pinot Noir, Trousseau, Poulsard, Chardonnay en Savagnin.
Dan zijn we begonnen met het proeven van de rode wijn in deze streek, van hetzelfde kasteel als de roséwijn. Deze monocepagewijn van Pinot Noir bestaat reeds sinds de 15e eeuw en is daarmee de wijn die het langst door het domein wordt gemaakt en de belangrijkste in volume.
Stillekensaan was het tijd voor de meer alchoholrijke wijnen. We dronken de Vin de paille, een zoete wijn van 14 à 17% alcohol. Dit is een speciale wijnsoort met hoog bewaarpotentieel (ca 100 jaar), voornamelijk geproduceerd van de Poulsard.
Uiteindelijk dronken we nog een goei slaapmutske, een likeurwijn met maar liefst 18% alcohol. De Macvin, bekomen door de assemblage van 1/3de wijnalcohol  en 2/3de ongefermenteerd druivensap. Deze ‘vin de liqueur of mistelle’ kan gemaakt worden van de vijf druivensoorten van de Jura, maar 85% is toch van de witte druivensoorten.
Voila, slaapwel, en goed dromen van toch wel  een zeer mooie streek met uitzonderlijke wijnen!


De geproefde wijnen:

Crémant de Jura – Marcel Cabellier – brut 2007
 aroma’s: bloemen, gedroogde vruchten
 fris serveren als aperitief
Vin Jaune – Château Chalon – Fruitière Vinicole 2002
 aroma’s: amandel en hazelnoot, gegrild brood, vanille en kaneel
Witte wijn Tradition – Château d’Arlay – 2003
 aroma’s: hazelnoot, rozijnen, thee en kervel
 serveren als aperitief, met asperges, riviervis, wit vlees, andijvie met ham, kip in roomsaus, Jurakazen
Witte wijn (100% chardonnay “à la reine”) – Château d’Arlay – 2004
 aroma’s: rozijnen, honing, bloemen, gedroogd fruit, vijgen en met een tikkeltje mineraliteit
 fris serveren bij de maaltijd (riviervis, kaassoufflé van Comté…) of als aperitief
Roséwijn cuvée corail – Château d’Arlay – 2004
 aroma’s: zachte kruidige aroma’s en rijp rood fruit
 serveren bij gerookte vleessoorten, worst, Jurakazen, gerookte vis met kruiden, Aziatische en
 Creoolse gerechten, en als basiswijn voor sangria of gloeiwijn
Rode wijn – Château d’Arlay – 2003
 aroma’s: wild rood fruit, cassis, krieken, onderhout en groene peper
 serveren als begeleider van gegrilde vis, wit en rood gebraden vlees, verse pasta al dente gekookt,
 gestoomde groene groenten, verse kaas (geitenkaas) en blauwe Jurakazen
Vin de paille – Caves de la Muyre -2003
 aroma’s: pijnboompitten, tijm, kaneel en vanille
 koel te serveren bij foie gras, desserts en sterke kazen
Macvin – Michel Tissot – cuvée St. Antoine – 18% alc.
 aroma’s: kweepeer, gekonfijt fruit en noten
 past zeer goed bij sterke kazen, desserts en foie gras
       
Mario Bernaer