Verslag 18 april 2019
Deze avond stond in het teken van Spanje en dan vooral de Rioja streek.
De wijnen die geproefd zijn waren witte en rosé wijnen. De rode komen later nog aan de beurt.
Het bestuur had ervoor gezorgd dat er iemand aanwezig was van de firma Delphico.
Mevr. Murielle Feyen gaf een schets over de firma.
Er volgde een uitleg over de Cava.
Er zijn nu 9 cavahuizen die zich verenigd hebben in Coorpinnat, dit om meer authenticiteit en meer kwaliteit te brengen.
– Druiven uit eigen wijngaard
– Biologisch geteelt
– Handgeplukt
– Volledig gevinifieerd op het wijndomein
– Lange lagering
– Veel strengere regelgeving
Hierna volgde een leerzame uitleg over de Rioja streek.
De ligging, de geschiedenis, het klimaat, de geografie en cijfergegevens werden behandeld.
De geproefde wijnen:
Schuimwijn:
1. Nadal Brut Nature Gran Reserva
Druivensoort:
44% Parellada, 31 % Xarel-lo, 24 % Macabeu
36 maanden gelagerd.
Kleur: Intens limoengroen. Kleine fijne bubbels.
Aroma: getooste amandelen, lange evolutie.
Geschikt voor schaaldieren, vis, vitello tonato…
Witte wijnen:
2. Vina Hermosa Blanco 2017
Druivensoort: 100% Viura.
Kleur: Intens helder paalgeel.
Aroma: citrus, witte bloemen.
Goed gestructureerd, mooie zuren, lange
afdronk.
Geschikt voor schaaldieren, crèmesoepen, tapas, asperges, pizza, risotto, Aziatische gerechten en sushi.
3. Abando fermentado en barrica 2017
Druivensoort: 100 % Viura
5 maanden vatlagering. Nieuwe vaten – Amerikaanse witte eik.
Kleur: Helder goudgeel.
Aroma: Tropisch fruit, kruidentoetsen, munt, vanille en toast aroma’s van de vatlagering.
Geschikt voor: vis, zeevruchten, Oosterse keuken, groentenschotels, varkensmedaillons in mosterdsaus, kazen, witte en gerookte
charcuterie, pasta en pizza.
Rosé wijnen:
4. Vina Hermosa Rosado 2017
Druivensoort: 100 % Tempranillo
Druiven worden niet geperst. Vrije loop van het sap na 2 uur maceratie.
Kleur: Helder en lichtrood met pastelblauwe
toetsen.
Aroma: Framboos, toetsen van violet en aardbei.
Geschikt voor Pasta, risotto, Aziatische gerechten, kazen, wok en tapas.
5. Abando fermentada en barrica Rosado 2017
Druivensoort: 100 % Tempranillo
Druiven worden niet geperst. Vrije loop van het sap na 2 uur maceratie.
5 maanden vatlagering. Nieuwe vaten – Amerikaanse witte eik.
Kleur: Helder en zuiver aardbeirood met roze
toetsen.
Complexe en ongewone aroma’s: aardbei,
framboos, kers, gerookte toetsen, kruiden,
vanille en toast aroma’s van vatlagering.
Geschikt voor paella, risotto, verse pasta, pizza, Indische of Aziatische gerechten, kip,
kalkoen en sushi.
Zoete dessertwijn
6. Las Flores 2016
Druivensoort: 60 % malvasia riojana
40% viura.
20u maceratie, niet geperst.
Kleur: helder, bijna transparant.
Aroma: steenvruchten, bloemen in balans met
houtaroma’s en honing.
Geschikt voor foie gras, droge vruchten, blauwe kazen, chocolade, brownie met een vanille coulis of vanille ijs.
Al deze wijnen kregen een aangepast hapje als begeleiding. Waarvoor dank aan onze kok.
Ook een bedanking aan Murielle, voor de boeiende avond.
Aan het bestuur doe zo verder.
Een vrijwilliger.