Thema-avond: Wijn quoteren, hoe doe je dat?

Verslag 19 september 2019

Na 2 maanden onze geoefende wijnneus mee op vakantie te nemen, werd het Wijnneusjaar perfect  ingezet met als onderwerp: “Hoe wijn quoteren ?”


Twee jaar geleden gaf Luc Van Raemdonck (oprichter van de Wijnneus)  een voordracht “Hoe wijn proeven?”. Ditmaal leerden we met het puntensysteem van wijnpaus Robert Parker, hoe  wijnen te quoteren. Dit systeem gaat ervan uit dat ‘evenwicht’ het belangrijkste kenmerk is van een goede wijn.

Verder nam Luc ons mee in de kennis van de elementen die structuur geven aan een wijn, de drie verschillende aroma’s (primaire, secundaire en tertiaire) en wanneer deze zich ontwikkelen, enz. …
Zoals steeds werd ons onderricht klaar en helder ten berde gebracht met behulp van een presentatie die af en toe werd opgefrist met leuke anekdotes.

Zo bijvoorbeeld over de statisticus Robert Hodgson die de meest prestigieuze wijnbeoordelingen van Noord-Amerika analyseerde. Hij kwam tot conclusie dat de beste wijnproevers elk jaar veranderen van mening, dat één wijn vaak verschillende scores krijgt en dat geblinddoekte wijnproevers dezelfde wijn verschillend beoordelen.


Belangrijkste en voor vele een struikelblok was een wijn te beoordelen en door deze objectief te proeven. Het beoordelingscriterium ‘lekker!’  hoort dus niet thuis bij een oordeelvelling.

En toen begon het echte werk! De theorie omzetten in de praktijk. Proeven, proeven en proeven … en trachten objectief te blijven!

Gewapend met onze nieuwe kennis en  degustatiefiches met 8 criteria begonnen we aan onze ontdekkingsreis van 6 wijnen.
Luc lichtte een tipje van de sluier. Er was geen enkele wijn die een quotering onder de 80 punten verdiende. En inderdaad ..  Het was de crème de la crème!!! Een unieke kans om de topwijnen uit Frankrijk te mogen degusteren.

En natuurlijk wat de Wijnneus zo uniek maakt… de foodpairing. Op perfect gedresseerde bordjes (zeer charmante overigens met een nostalgische look) werden de hapjes aangeboden zodat de  wijnen zich nog meer ontplooiden. Gewaagde en telkens zeer geslaagde combinaties. Zoals de amuse van kabeljauwtartaar opgefrist met een naar citroensmakend kruid afgewerkt met roze pompelmoes. Dit in combinatie met een witte Graves van 2016 (50% sauvignon blanc – 50% Sémillon).
Kortom, het was weer TOP!!!
Dank je Luc, Luc en Luc!

Els T.

de geproefde wijnen

Witte wijnen:

1. Edmond Rentz 2017

Druivensoort: 100% Riesling.
Streek: Alsace.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van witte bloemen, rijp grapefruit, peer.
Fris in de mond, tonen van citrus en minerale toets.

Foodpairing: gaat samen met schaaldieren, vis zowel rauw als bereid met boter en room, gevogelte in saus, koude voorgerechten.


2. Notre Dame de la Solitude 2016

Druivensoort: 50% sémillon, 50% sauvignon blanc .
8 maanden op eik.
Streek: Graves, Bordeaux

Kleur: bleek goudgeel met zachtgroene tinten.
Aroma van wit fruit, perzik, peer, mango, citroen, roze pompelmoes.

Foodpairing: gaat samen met schaaldieren en vis.


3. Domaine Joël Curveux, Pouilly Fuissé 2016

Druivensoort : 100% chardonnay.
8 maanden op eik
Streek: Mâconnais, Bourgogne

Kleur: goudgeel.
Aroma van geroosterde noot, geroosterd brood, witte bloemen. Intens en fris.

Foodparing: gaat samen met schaal- en schelpdieren, fijne vis in saus, wit vlees.


Rode wijnen:

4. Notre Dame de la Solitude 2016

Druivensoort:
60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc, 5% petit verdot.
12 maanden op eik
Streek: Graves, Bordeaux.

Kleur: kersrood.
Aroma van rood fruit, peperachtige kruiden. Versmolten tannines.

Foodpairing: gaat samen met lamsvlees


5. Château La Commanderie 2017

Druivensoort: 55% merlot, 27% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon.
12 maanden op eik.
Streek: Lalande de Pomerol, Bordeaux.

Kleur: Donker robijnrood.
Aroma van kruiden, braambessen, kersen.
Zachte tannines.

Foodpairing: gaat samen met lamsvlees, rood vlees, wild, harde kazen.


6. Château Dutruch Grand Poujeaux 2013

Druivensoort: 58% cabernet sauvignon,
35% merlot, 5% petit verdot, 2% cabernet franc
12 maanden op eik.
Streek: Médoc, Bordeaux

Kleur: robijnrood.
Aroma van kersen, zwarte bessen, bosbessen, houttoets, zoethout.
Kruidige, lange afdronk.

Foodpairing: wild, gevogelte, gegrilde vleesgerechten, lamsvlees.