Alcoholische versus alcoholvrije wijnen

verslag 16 februari 2023

Februari… Naar aanleiding van “Tournée Minerale” werd deze maand gefocust op alcoholvrije wijnen. Het productieproces werd onder de loep genomen en er werden vergelijkende proeverijen gedaan tussen wijnen mét en wijnen zonder. Een fijn initiatief dat achteraf bij sommigen de nuchtere reactie ontlokte “Dit was goed voor één keer”…

Alcoholvrije wijnen
Luc fileerde voor ons eens te meer vakkundig de geheimen van het onderwerp-van-de-dag. De opmerkingen of vragen die bij zijn presentatie uit de groep kwamen, staan hieronder opgesomd.

Slide 3 “Omgekeerde osmose”

Door over een halfdoorlatend (semi-permeabel) membraan een drukverschil aan te brengen kan dit als een filter gaan werken: de alcohol wordt tegengehouden, de andere (smaak)stoffen worden wel doorgelaten.

(s.n. (s.d.) Bijna omgekeerde osmose (R.O. (Reverse osmosis)) geraadpleegd op 9 maart 2023 via Omgekeerde osmose: beter dan flessenwater (golantec.be))

Slides 3+4 Prijs van de wijnen: De vacuümdistillatie wordt toegepast bij duurdere wijnen. Dit proces is ook duurder. Een fles alcoholvrije wijn volgens dit principe kost 6 à 8 euro. De Spinning Cone Column (SCC) is goedkoper. Deze wijn pluk je al voor 2 à 3 euro uit de winkelrekken.

Presentatie: Van druif tot wijn – deel 2

Het tweede cursusdeel van de avond was het vervolg van de januari-wijnavond. Vandaag kwam de witte wijn aan bod.

Slide 14 “Afloopwijn” <> “Perswijn”
“Wijn die zonder persen vrij komt heet afloopwijn (of lekwijn), de kwaliteit hiervan is zeer hoog. Perswijn ontstaat pas na persen. De eerste perswijn is kwalitatief hoogwaardig, de tweede minder. Perswijn heeft een hoger gehalte aan fenolachtige verbindingen, kleurstoffen, tanninen en pectinen. Na het persen worden soms pectolitische enzymen toegevoegd om de colloïdale pectinen na het persen kwijt te raken.”
(Pierik, R.L.M. (2016). De chemie van wijn. Wat zit er in wijn? Geraadpleegd op 9 maart 2023 via DE CHEMIE VAN WIJN 145×210.indd (libris.nl))

Slide 14 “Bottelen”
Belangrijk is dat de wijn zo min mogelijk in contact komt met zuurstof om oxidatie te voorkomen. Daardoor ontstaat immers verzuring en verkleuring.

De proef op de som: wijnen mét contra wijnen zonder alcohol

De etiketten van de flessen werden vakkundig bedekt om de wijnneuzen niet al meteen in een bepaalde richting te manoeuvreren. Het bleek vergeefse moeite: de “wijnen all-in” werden feilloos ontmaskerd.

Proef 1 <> Proef 2

1: Vintense 0% (Vintense – land? – regio?)

2: Cava Brut Organic 2020 (Codorniu – Spanje – Catalonië)

Beide wijnen ogen bleekgeel, de geur wordt als fruitig (citrus) omschreven voor beide wijnen. Dat blijkt alleen het geval voor wijn (2)…

De geur van wijn (1) doet chemisch aan, er is nauwelijks afdronk. De bubbels verraden koolzuur… De smaak is te zoet – doet denken aan Stassen… De wijn werd niet toevallig gemaakt van airéndruiven: men verkiest smaakvolle druiven om het verschil met alcoholhoudende wijnen te minimaliseren. Prijs per fles €5,00. Wijn (2) wordt ervaren als een cava van de betere soort: fris aroma, goede afdronk. Deze wijn kost €9,29 en is ook verkrijgbaar in kleine plastic flesjes. Frank heeft opnieuw kosten noch moeite gespaard om de wijnen ten volle tot hun recht te laten komen. Feestelijke bordjes met kreeftjes, garnalen, ansjovis en een sardientje op een bedje van rucola en opgekleurd met tomatensalsa. Zeker bij wijn (1) zorgde deze exquise hap voor een heuse upgrade.

Proef 3 <> Proef 4

3: Free Feather chardonnay Alcoholvrij (Free Feather – Duitsland – regio?)

4: Santa Tierra Chardonnay 2021 (Cassasilva – Chili – Valle de Colchagua)

In het glas oogden beide wijnen erg uitnodigend met hun erg lichte kleur. Hier en daar zag je een kenner met het glas walsen om de snoodaard-zonder-alcohol al meteen te kunnen klissen.

Wijn (3) heeft een penetrante, onaangename geur. Hij is erg zoet. Er wordt geopperd dat hij het misschien wel zou doen op een zomers terras, met een verfrissend ijsblokje. Dat idee ontlokte bij Mark de opmerking: “Ik word altijd boos als ik ijs in wijn zie!” Wijn (4) kan dan weer wel bekoren. Hij heeft een volle smaak. Hij heeft duidelijk hout gehad. Door de band genomen sta je niet vaak met rode kaken als je je gasten een Chileense chardonnaywijn inschenkt.

De foodpairing legde de contrasten nog extra bloot. Het hapje bestond uit een voorgebakken scholvis, spinazie en hierbij werd een kaassaus met camembert geserveerd. Bij wijn (4) was het liefde op het eerste zicht tussen wijn en culinair genot. Wijn (3) werd als té zoet ervaren om echt een mooi huwelijk te kunnen vormen met het hapje.

Proef 5 <> Proef 6

5: Free Feather merlot alcoholvrij (Free Feather – Duitsland – regio?)

6: Merlot 2021 (Laroche – Frankrijk – Pays D’Oc)

(5) is duidelijk de NA-wijn. Waar de witte wijn NA toch nog iets had van wijn, hadden we bij de rode NA het idee met een glas druivensap te maken te hebben.

Bij bier-zonder-alcohol staat men veel verder dan bij wijn NA. Sommige bieren NA halen een score van 8à9/10 (zie bijlage), terwijl wijnen NA het moeten stellen met een 4à5/10. De 2 Free Featherwijnen (wit en rood) kosten allebei €6,00. Wijn (6) was een heerlijk verademing. Fijne kleur, mooie neus, volle afdronk…

Opvallend bij NA-wijnen: op het etiket staat het aantal calorieën vermeld. Bij deze Free Feather merlot was dat 22 kcal/100ml. Dus rees meteen de vraag: hoeveel calorieën bevat een glas alcoholhoudende wijn?

De keuze van Frank bij deze rode wijnen was een Ardeens varkensgebraad, in roséwijn gegaard (rode wijn zou het vlees te veel doen verkleuren) en afgewerkt met appeltjes en een peerpartje. Wijn (5) bekwam helemaal van deze hap. Voor (6) was dit hapje gefundenes Fressen.

Merci Luc, merci Frank! 

Frank (Mannaerts)

Bijlage: de info over de bierproeverij vind je in het onderdeel ‘leden’