Wijnregio Frankrijk: Bourgogne – witte wijnen

verslag 17 maart 2022

Onze eerste proefavond van het jaar. Hopelijk zijn we vertrokken voor een lange periode.
Vanavond het eerste deel van de Bourgogne.

We proeven zes witte wijnen, allemaal monocépages van chardonnay en toch allemaal verschillend van smaak.

De geproefde wijnen:

1.Les Hauts de milly Chablis 2020

Druivensoort: 100% chardonnay

Kleur: lichte kleur, bleek goud of groen goud
Aroma:
In de neus: Vuursteen, groene appel, citroen, kreupelhout. Tonen van linde, munt en acacia komen vaak voor, evenals aroma’s van zoethout en gesneden hooi.
In de mond: Veel frisheid en karakter en een mooie lange afdronk met een minerale toets.

Foodpairing: Hij kan jong (2-3 jaar) worden gedronken bij vis of gevogelteterrines, bij gegrilde of gepocheerde vis. asperges, exotische keuken, curries.
Aperitief.
Kazen: geitenkaas, Beaufort, Comté en Emmental.

2. Pouilly Fuissé 2018

Druivensoort: 100% chardonnay

Kleur: Citroen geel.
Aroma:
In de neus: Perzik, groene appel, citroen. Witte bloemen. Vanille, eik.
In de mond: De smaak is mineraal, met citrus afdronk. Mooie lengte in de mond.

Foodpairing: Schaal- en schelpdieren, vis, slakken, kikkers.
Kazen uit de Mâconnais

3. Mâcon Fuissé 2018

Druivensoort: 100% Chardonnay

Kleur: Licht geel.
Aroma:
In de neus: Rijp zomerfruit, citrus
In de mond: Frisse, soepele smaak.

Foodpairing: Oesters, garnalen, krab, kreeft, calamari
Met wijn bereide soepen. Allerlei warme of koude visgerechten.

4. Saint Véran ‘ Champ Rond ‘ 2016

Druivensoort: 100% chardonnay

Kleur: Licht geel, goud.
Aroma:
In de neus: Citrus, perzik, ananas. Bloemen. Vanille, toast.
In de mond: Frisse citrus , fijne mineraliteit. Lange afdronk.

Foodpairing: Andouillette met mosterd, een kalfskotelet met room, andijvie met ham, kip.

5. Côte de beaune blanc 2019

Druivensoort: 100% chardonnay

Kleur: Bleek goud.
Aroma:
In de neus: Honing, amandel en citroengras.
In de mond: Hazelnoot en gegrilde amandel.

Foodpairing: Pasta, rijke vis (zoals zalm en tonijn).
Schaaldieren. Milde en zachte kazen.
Charcuterie.

6. Meursault blanc ‘Charles Maxime‘ 2018

Druivensoort: 100% chardonnay

Kleur: goud geel
Aroma:
In de neus: Honing, amandel en citroengras.
In de mond: Hazelnoot en gegrilde amandel.

Foodpairing: Pasta. Rijke vis (zalm, tonijn etc ).
Schelpdieren. Milde en zachte kaas.
Gezouten vlees.