Wijnland Hongarije 2014

Verslag 24 maart 2014

Hongarije bestaat uit 22 wijnregio’s, 44 druivenrassen en meer dan 50 wijnhuizen. Hongaarse wijn wordt steeds populairder.


De geschiedenis van de Hongaarse wijnen: Hongarije, waar de eerste wijnstokvariëteiten in de Romeinse tijd werden ingevoerd, is het grootste wijnbouwgebied van Midden-Europa. Hongarije is bekend om zijn kwaliteitswijnen en produceert vier miljoen hectoliter per jaar, waarvan 30% rode en rosé wijnen 70% witte wijnen, die het bekendst zijn.
Het land voert twee derde van zijn productie uit en is daarmee de zesde grootste wijnexporteur ter wereld.
De wijngaarden strekken zich uit over 135 000 ha en profiteren van vele uren zonneschijn en een vaak warm naseizoen. De wijngaarden zijn over vier streken verspreid en heeft 22 historische wijngebieden.
Na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje is Hongarije het vijfde wijnland van Europa. Hongarije telt ruim twintig individuele herkomstgebieden die wettelijk als zodanig erkend zijn en waarvan ongeveer de helft van meer dan lokale betekenis is. In de namen van wijnen komt achter de plaatsnaam de uitgang -i. Wijn uit bijvoorbeeld Villany wordt dus Villanyi. Soms wordt de naam van de druivensoort toegevoegd.
De Aszu methode stamt volgens de Hongaarse schrijver Szirmay de Szirma uit de late 17e eeuw. De al in de 10de eeuw beroemde wijnen uit Tokaji moeten droog zijn geweest.
Bij de Tokaji Aszú moet op het etiket het aantal “puttonyos” (bij Slowaakse Tokaj “putnovy”) worden vermeld dat voor de productie werd gebruikt. Een puttony is een mand. Men herkent in het woord “Butte” (Duits) of de “puts” in terug, die de druivenplukker op zijn rug draagt en gebruikt om de aangetaste druiven in te verzamelen. Vroeger werden er 3 of meer “puttonyos” toegevoegd aan de most. Zo kreeg de Tokaji aszú zijn puttonyos “gehalte”. Hoe meer puttonyos, hoe zoeter en krachtiger de wijn zal zijn. De gradatie loopt van 3 tot 6 puttonyos. Daarboven bestaat nog de term Aszu-Eszencia en natuurlijk de Eszencia zelf. Alhoewel de naamgeving hetzelfde is gebleven, wordt er tegenwoordig gereguleerd wat een wijn op het etiket mag hebben staan. Dit is rechtstreeks afhankelijk van het suikergehalte in de wijn.

De geslaagde avond is gepresenteerd door Wino Remaut, Maître Sommelier, Conseil-Sommelier, bij Global wineries nv uit Kapellen.

Jacques
De geproefde wijnen:

Schuimwijn:
Hungaria Grand Cuvée Brut 9,90 euro
Witte wijnen:
Csillag, Eger, T.gal7,95 euro
M’AD, Tokaj Furmint 10 euro
Juhfark, Somlo, Tornai9,25 euro
Rode wijnen:
Pannonhalma Tricollis Red, Apatsagi9,35 euro
Cabernet Franc, Szekzard, Takler9,95 euro
Aldas Bikaver, Eger, St. Andrea 15,65 euro
Zoete wijn:
Tokaj Aszu, 3puttonyos, St. Stefans Crown17,35 euro