Zoete witte wijn

verslag 20 februari 2025

Opzet van deze avond: Verschillende soorten zoet witte wijnen proeven, van minder zoet naar zeer zoet, met daarop afgestemde gerechtjes. Eveneens wordt uiteengezet hoe deze wijnen gemaakt worden.

WIJN 1: Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria 2023

Is een Italiaanse zoete dessertwijn uit Pantelleria, een vulkanisch eiland van Sicilië. Deze wijn is gemaakt van 100% Zibibbo druiven (=muscaatdruiven).
Deze wijn heeft intense smaken van abrikozen, perzik, honing en een vleugje sinaasappelbloesem, met een lange en verfijnde afdronk.

-Kleur : Een helder strogele kleur
-Neus: fruitig, tropisch fruit (mango, ananas)
-Is een heel evenwichtige wijn
-Lange afdronk,
-Relatief jong, zal door veroudering donkerder worden

Het is een veelzijdige wijn die zich goed laat combineren met een verscheidenheid aan gerechten zoals:
 -desserten :citroentaart, panna cotta en romige kazen zoals mascarpone.
– fruitige gerechten
– ansjovis


WIJN 2: Hommage Muscat Beaume de Venice 2023

Dit is een Franse goudgele zoete witte wijn uit de Rhone-vallei.
Het is een blend van:
– Muscat àpetits grains blancs:75%
 – Muscat à petits noirs 25%

-Kleur: amberachtige kleur (~= cointreau). Zijn donkere kleur wordt verkregen door de muscat noir
-Fruitige neus met tonen van gedroogde abrikoos , gekonfijt appelsien en kumquat.
-Aangenaam met een prachtige afdronk.
-Kan je zo drinken als digestief, hoeft geen hapje
-Alcoholgehalte van porto 15%

-Foodpairing: amandelkoekjes, foie gras, ook milde blauwe kazen, witte chocolade

Evenwichtige wijn en lange afdronk

Hapje 1 bij wijnen 1-2

peperkoek met foie gras, met vijgen-en uienconfijt met daarbij een (vrij jonge) blauwschimmelkaas Bleu d’auvergne

Besluit : 2 zeer lekkere wijnen!


WIJN 3: Carmen de Rieussec Sauternes 2019

Dit is een Franse zoete witte wijn uit de Bordeaux streek. Het is een blend met: Sémillon (84%) ,Sauvignon blanc (12%) en de Muscadelle (4%)

Deze druiven worden geoogst wanneer ze zijn aangetast door de edele rot. De oogst kan tot 2 maanden duren omdat de botrytis op elke druif anders werkt en ze pas geplukt worden in perfecte staat. De druiven worden met de hand geplukt

-Muscadelle om zoeter te maken
-Kleur: strogeel
-Neus: redelijk gesloten
-Aroma van abrikoos, citroen, honing en sinaasappelschil

-Foodpairing: desserts, blauwschimmelkaas of foie gras


WIJN 4: Huber Riesling Beerenauslese 2018

Een Oostenrijkse witte zoete wijn uit Getzersdorf/Traisental,gemaakt van 100% RieslingDe term Beerenauslese verwijst naar een bepaalde stijl van Duitse en Oostenrijkse wijn die gemaakt is van apart geselecteerde overrijpe druiven.Deze druiven hebben een hogere concentratie aan suiker wat resulteert in rijke,zoete wijnen.
Deze wijn heeft een restsuiker van 198 gram  wat mierzoet is, maar komt niet plakkerig over.

-Kleur: Goudgele kleur
-Neus: aroma van honing, rijp steenfruit en tropisch fruit.
-In de mond rijpe perzik, kruiden en een zeer lange afdronk

-foodpairing: desserten, blauwe schimmelkaas

Hapje 2 bij wijnen 3-4

Een Thais gerechtje van zoete rijst met mango

Besluit: hapje 2 past goed bij wijn 3


Bepaling van het % alcohol en de restsuikers.

Door Frank werd, met eigen apparatuur, een demonstratie gegeven van de bepaling van het alcoholgehalte en van de hoeveelheid suiker in een wijn.


WIJN 5: Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantellaria 2021

Is een Italiaanse zoete dessertwijn uit Pantelleria, een vulkanisch eiland van Sicilië.
Deze wijn is gemaakt van 100% Zibibbo druiven (=muskaatdruiven zie WIJN 1).

-Kleur :amber
-Heeft een goede balans tussen frisheid en zoetheid
-foodpairing: droge gebakjes, chocolade
                     Blauwe kaas,  ricotta
                     Foie gras, gekarameliseerde eend

Deze wijn wordt geproduceerd van druiven die op 2 verschillende momenten geplukt zijn:

– Een gedeeltelijke oogst vindt plaats in augustus: de druiven worden vervolgens voor een periode van 3-4 weken buiten in de zon gedroogd. Hierbij verdampt het vocht in de druiven wat zorgt voor een hogere concentratie aan suikers en aroma’s.
– De tweede oogst vindt plaats in september: van deze verse druiven wordt sap geperst en vergist. Tijdens deze vergisting worden in meerdere etappes de ingedroogde druiven toegevoegd.


WIJN 6: Weinhaus Dorwagen 2018 Kerner Eiswein

Het is een Duitse dessertwijn uit de regio Rheinhessen, gemaakt van 100% Kerner-druiven.

Eiswein of ijswijn wordt geproduceerd van druiven die bevroren zijn terwijl ze nog aan de wijnstok hingen. Dit resulteert in een hoge concentratie suikers en smaken wanneer de druiven worden geperst.

-Kleur: donker goudkleurig
-Deze wijn heeft een rijk en complex smaakprofiel.
-Neus: aroma’s van rijpe perziken, sinaasappelmarmelade, gele appels en een subtiele honingnoot.
-In de mond: merkbaar zoet Wordt te zoet beoordeeld.

-foodpairing : zoete desserten met fruit en roomijs

Hapje 3 bij wijnen 5-6

-gebakje van kruimeldeeg bedekt met citroengelei en zachte merengue
-amandelkoekjes en een brownie

Besluit: hapje 3 past goed bij wijn 5 en 6.

Ingrid en Marcel