Verslag 20 oktober 2022
Hoe wordt champagne gemaakt?
Stefan onze ondervoorzitter (en liefhebber van champagne), heeft ons wegwijs gemaakt in het maken van champagne.
Welke druivensoorten worden er gebruikt? Wanneer en hoe worden de druiven geoogst? Hoe worden de druiven geperst, vroeger en nu? Wat is de alcoholische en de malolactischefermentatie? Het assembleren van de champagne. Wat is de tweede gisting met liqueur de tirage?
Hoelang rijpt de champagne? Wat is de remuage? Tot slot dégorgement en dosage met liqueur d’expedition.
Ook de classificatie werd besproken, dit volgens het suikergehalte alsook de verschillende formaten van de flessen.
Er werd even stil gestaan met rosé champagne, hoe wordt deze gemaakt?
Hier zijn twee methoden voor, namelijk assembleren van rode en witte wijn en rosé de saignée.
Tijdens het proeven had Stefan het over de kurk.
Hoe kan men zien aan de kurk of de champagne goed is?
Het gedeelte dat in de fles zit zal bij het ontkurken in paraplu vorm blijven. Hoe ouder hij is, hoe rechter deze vorm wordt.
Bij toeval konden wij dit ook tijdens de proeverij zien. Bij 1 champagne had de ene fles een goede stop en de andere een slechte. Je kon het verschil tussen de twee ook ruiken en proeven.
Volgende champagnes werden er geproefd:
1. Champagne Yannick Prévoteau Marius
2. Champagne Dravigny-Robaille prestige Brut
3. Champagne Dravigny-Robaille Millésime 2011
We konden het verschil proeven tussen een gewone en een millésime champagne.
Hierbij werd een groentenwrap met kruidenkaas en gerookte zalm gegeven.
De volgende twee die tegen elkaar stonden was een blanc de blanc en een blanc de noir.
4. Champagne Cuvée de Cinquantenaire
5. Champagne Abel Jobart Brut Sélection
Zo proefden wij ook het verschil tussen deze twee.
Hierbij werd een St Jacobsvrucht met een garnalenrisotto gegeven.
Als laatste kwam dan een rosé champagne aan bod.
6. Champagne Ample
Hierbij werd er een gebakje gegeven.
Op deze avond hebben we veel bijgeleerd en geproefd.
Iedereen ging dan ook tevreden naar huis.
Luc