Wijnland Duitsland

Verslag 16 april 2008

Velen onder ons wisten niet echt wat te verwachten van deze avond maar voor de meesten is er een wereld open gegaan…   
Duitse wijnen, het is niet iets van alledag, maar Gerd Brabant heeft ons op deze avond op voortreffelijke wijze doorheen Duitsland en zijn wijnen geloodst.

Gerd heeft zelf Duitse roots en werkte in het Duitse wijninstituut te Mainz. Hij is nog steeds actief voor het “Informatiebureau voor Duitse wijn” in België en is ook zaakvoerder van Vinikus bvba. Hij praat vol passie over wat Duitsland te bieden heeft en, zo mochten we ervaren, dat is heel wat…
Gerd vertelde ons dat Duitsland momenteel internationaal een zeer populair wijnland is. Er is een enorme vraag naar Duitse kwaliteitswijnen. Niet verwonderlijk dat je dan ook bijna geen Duitse topwijnen bij ons in de winkel vindt.

Wat betreft de druivenrassen, Riesling is nog steeds een hype, maar er zijn nog een heel deel andere druiven waar Duitsland goed in is. Zo zijn er voor wiite wijn de Müller Thürgau, de Sylvaner, de Grauburgunder,… en voor rode wijn de Spätburgunder, de Dornfelder,de Trollinger,… om er maar enkele te noemen.
Ook heeft Duitsland maar liefst 13 verschillende regio’s waar de wijn verbouwd wordt. Typisch zijn de microklimaten met verschillende bodems langs de Rijn en de Moezel die zorgen voor een breed palet aan kwaliteitswijnen… Gerd nam alles met ons door, van de Ahr, over de Moezel, de Pfalz, Baden, enz…

We leerden ook iets meer over de kwaliteitscategorieën en het etiket op een fles Duitse wijn. Duistland heeft een zeer strenge wijnwetgeving, maar als je de informatie op het etiket goed begrijpt weet je meteen of het om een tafelwijn gaat of een kwaliteitswijn (qualitätswein mit prädikat – QmP) en welke rijpheid de wijn heeft.

Samenvattend, Gerd gaf ons een schat aan informatie mee, maar gelukkig kregen we een mooie brochure waarin we alles nog eens na konden lezen. En voor zij die er niet bij waren en toch graag wat meer leren over dit prachtige wijnland, is er de mooie informatieve website van het “Informatiebureau voor Duitse wijn”: www.duitsewijn.be

Natuurlijk werd er ook geproefd, hieronder de wijnen die aan bod kwamen:

1. Scheurebe – Weingut Geil – 2007 (wit)
Zeer zuivere, slanke wijn uit het gebied Rheinessen. Zeer evenwichtig que fruit en zuren. De Scheurebe-druif is een kruising tussen Riesling en Sylvaner.
Prijs: 6, 95 Euro


2. Riesling – Clüsserath – 2006 (wit)
Minerale, droge Riesling uit de Moezel. Geteelt op leisteen.
Prijs: 8,45 Euro


3. Riesling – Weingut Geil – 2007 (wit)
Een exotischere Riesling, maar toch met genoeg frisse zuren. Ook uit Rheinessen.
Prijs: 8,75 Euro


4. Riesling – Spreitzer – Österischer Lenchen – Erst Gewächs (wit)
Zeer elegante wijn uit de Rheingau. Uit een oogst van slechts 30 hectoliter/hectare. Aroma’s van geel en wit fruit.
Prijs: 21,75 Euro


5. Scheurebe – Am Stein “Stettener Stein” (wit)
Aparte wijn uit het mooie Würzburg in Franken. Wijn gemaakt uit 50 jaar oude stokken uit dit kalkmassief. Cederaroma’s maar ook toetsen van pompelmoes en appelsien.


6. Spätburgunder (pinot noir) – Knab – Endinger Engelsberg – 2006 (rood)
Deze typische pinot noir met kersaroma’s is een zeer toegankelijke wijn, beperkt in tannine. Hij werd reeds verkozen tot wijn van het jaar door “de Standaard”.
Prijs: 12,70 Euro


7. Schneider – Blackprint (rood)
Dit is een zeer krachtige rode wijn uit de Pfalz. Het is een assemblage-wijn (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot & St. Laurent) met overweldigende aroma’s van drop, vlierbes, braambes,… Dit is een atypische Duitse wijn die eerder Zuid-Frans of zelfs Spaans lijkt.
Prijs: 12,95 Euro


8. Huxelrebe – Beerenauslese – Weingut Geil (wit)
De huxelrebe is een druif die enkel geschikt is voor edelzoete wijnen zoals deze. Slechts 1 op 3 jaren lukt het om deze wijn te maken. We vinden aroma’s terug van rabarber, mango en passievrucht.
Prijs: 8,95 Eur (500 ml)