Wijnweekend Lorraine

Verslag 1 en 2 juni 2013

De dag begon met een waterzonnetje wat al een hele verbetering was met de dagen voordien.

Om 10h was de afspraak in Bar de France, 20 Place de 3 Evêchés, 54200 TOUL. Een gezellige bistro café met een vlotte bediening. Christiane en Jacques waren de dag voordien al op verkenning geweest. Iedereen was op tijd op de afspraak. De croissants die we gekocht hadden bij de bakker op het plein smaakten na de lange rit. Bij de koffie hebben we de dagindeling overlopen. Het werd tijd om naar de wijnboer te vertrekken.

Wijnhuis CROCHET  7 rue saint Vincent – 54113 Bulligny
14 km van Toul, La Lorraine.  côtes de Toul is een speciale wijnstreek en bekend om zijn vins Gris. Langs de kleine baantjes naar Bulligny zagen we op de bergflank de wijngaarden. Eens aangekomen werden we vriendelijk begroet door Lionel Crochet en zijn vrouw. Het was een huis midden in het dorpje, waar de tijd was blijven stilstaan. Zo ook de ganse installatie van onze wijnboer. Alles was nog zeer primitief en ambachtelijk. We kregen toelichting hoe Lionel zijn wijn maakte, het bottelen van de wijn en de methode champenoise. In de zeer smalle ruimte afgedekt met een zeildoek mochten wij getuigen zijn van hoe het nog mogelijk was in dergelijke omstandigheden te werken. Ondenkbaar dat men bij ons de keuring van de voedingsinspectie zou doorstaan. MAAR bij de degustatie was de wijn wel uitzonderlijk lekker met zijn speciale aroma’s. Lionel liet ons ook het verschil proeven tussen wijn van de eerste persing en tweede persing. Mevrouw Crochet serveerde het buffet campagnard bestaande uit verschillende streekproducten.

Wij namen afscheid van de familie Crochet en reden naar Nancy vlak bij de statie waar het hotel was. Na een korte opfrissing op de kamer zijn we de stad gaan verkennen. Het weer was mooi geworden, na een bezoekje aan de toeristische dienst hadden Patricia en Christiane een stadsplan. Zij hebben ons door de stad geloodst met de nodige informatie. De place Stanislas is uitzonderlijk mooi en Unesco geklasseerd. Stilaan werd het tijd om ons te gaan opfrissen op onze kamer, om tijdig in het restaurant te zijn.
19h30 Te voet  naar het  RESTAURANT LES PISSENLITS, 25-27 rue des Ponts  54000 Nancy
We zijn daar op gepaste wijze ontvangen, een 4 gangen-menu met aangepaste wijnen. Als je een bezoekje zou plannen naar Nancy is dit restaurant aan te bevelen, prijs kwaliteit 200% in orde.

Zondagmorgen hebben we nog een wandeling in de stad gedaan en in het zonnetje op de place Stanislas genoten van een warme schotel. Daarna zijn we huiswaarts gereden met de gedachte aan een geslaagd weekend.

Jacques