Verslag 22 september 2016
Op vraag van de leden is deze avond georganiseerd.
In onze rangen hebben we Luc Van Raemdonck die vroeger nog wijncursussen gegeven heeft, en ook nog een wijnzaak gehad heeft. Dus de aangewezen persoon om dit thema te geven.
Een vrijwilliger ( Leentje ) proefde wijn uit 4 zwarte glazen en moest zeggen wat ze smaakte, wat ze rook,…
Nadien kwam de vraag, wat is het verschil tussen wijn proeven en wijn mogen?
Bij wijnproeven beoordeeld men de wijn op verschillende kenmerken. En dit op een objectieve manier. Het gaat hier niet over mag ik deze wijn of niet.
We kregen ook 4 glazen met een vloeistof om beter de smaken in de mond te leren kennen. Zo was er suikerwater, azijnwater, water met alcohol en water met bitter. Hier leerden we waar de smaken zich voordoen op de tong en in de mond.
Al dat proeven moet natuurlijk nog genoteerd en gequoteerd worden.
Met een duidelijke presentatie geeft Luc verder uitleg waar men op moet letten bij het beoordelen van de wijn.
Het gaat hem dan over aroma’s, kleur, alcoholgehalte, afdronk, evenwichtigheid, zuren, restsuikers, tannines. Met een quoteringsblad waar al deze kenmerken opstaan, kan je dan een score geven aan de wijn die je proeft.
Hierna zetten we de theorie om in de praktijk. We ontvingen een standaard scoreblad met de acht quoteringscriteria. Alle wijnen werden intensief bekeken, beroken, gesmaakt, besproken.
Kortom het was een zeer leerrijke, maar ook aangename avond.
Luc werd door de groep nog extra bedankt voor zijn professionalisme.
Luc De Colvenaer
De geproefde wijnen :