Thema-avond: Wijn en aroma’s

Verslag 18 september 2008

Proeven is ruiken. Op deze avond werd dit nog maar eens duidelijk. De 14 leden die inschreven voor deze avond hebben nog maar eens het belang van het ruiken aan wijn kunnen ondervinden. De spreker begon echter niet met de aangename en meer herkenbare geuren in wijn maar startte met de aroma’s die verwezen naar fouten. De verschillende oorzaken van deze “foute” aroma’s werden uitgelegd en de aanwezigen kregen ook de kans deze aroma’s te ruiken. Eens in het geheugen gegrift zijn de meest voorkomende van deze geuren wel te herkennen.

Daarna werden de verschillende geurtypen toegelicht en ook hoe ze in een wijn terechtkomen. Zonder echt te technisch te worden werd het duidelijk dat buiten de aroma’s die eigen zijn aan de druivensoort,  de scheikundige processen tijdens de gisting en de veroudering van wijn aan de basis liggen van de brede waaier aan aroma’s die in wijn kunnen voorkomen. De aroma’s werden in groepen ingedeeld: fruitige, florale, plantaardige, geroosterde, microbiologische, animale en chemische aroma’s. We kregen ook de kans om een aantal geuren te herkennen wat niet zo evident bleek te zijn. Ons reukorgaan mag dan wel een fijn instrument zijn, bij de meeste van ons is het absoluut niet getraind. Maar oefening baart kunst en meer geuren ontdekken staat gelijk aan meer wijnplezier.

De aanwezigen kregen een mooi naslagwerk gemaakt door Luc De Colvenaer. Een boekje met beschrijvingen van aroma’s van druiven, wijnen, fouten in wijnen enz. Dit alles mooi gegroepeerd en voorzien van foto’s, iets om te hebben.

Er werden natuurlijk ook een aantal wijnen geschonken waarin speciaal aandacht ging naar het herkennen van aroma’s.  Zo konden we proeven (ruiken):
1.  Heimberger “Gewürztraminer” ’06 – Alsace 6,56 Euro Via Vino
Een gemengd exotisch aroma van fruit en bloemen. Hier kwam voornamelijk de geur van litchi’s naar boven. Ook rozen konden we ruiken. Een zeer typische wijn met zeer uitgesproken karakter.
2. Castillo de Molina “Chardonnay” ’06 – Chili 6,75 Euro Via Vino
Exotische aroma’s van rijp fruit.  Ananas. Een rijke wijn met fijne houtlagering waarin geroosterde aroma’s en boterachtige geuren zaten.
3.  VDP du Mont Baudile – Pierre de Prunet rood ‘07 2,92 Euro Via Vino
Een eenvoudige landwijn, maar wat een aroma. Een gemengd boeket van rijp rood en zwart fruit met een vleugje viooltjes.  Zeer soepel, weinig tannines, simpel drinkplezier. Fris te schenken.  
4. VDP d’ Oc – Dom. Font des Prieurs “les Consuls” ‘05 6,18 Euro Via Vino
Een biowijn. Rijp rood en donker fruit. Zoethout. Veel body (nogal geconcentreerde wijn met 14% alc.). Niet alledaags.
5. Ch. Majureau-Sercillan Bordeaux Supérieur ‘03 5,67 Euro Via Vino
Fris rood fruit. Krieken. Aangename toets van vanille. Mooie rijpe wijn met geïntegreerd hout. Zeer evenwichtig.
6. Indomita “Cabernet sauvignon” ’04 – Chili 6,75 Euro Via Vino
Zeer typisch aroma voor de cabernet sauvignon, cassis. Volle wijn, geconcentreerd en nog veel structuur maar rijp. Tannines reeds goed versmolten en het hout geïntegreerd. Vanille.

Verslag: Luc VR