Wijnland Zuid-Afrika

Verslag 23 november 2017

Op 23 november wachten we met een 18 tal leden op onze gastsprekers Bert en Frederik.
Het wachten was zeker de moeite waard.

Frederik geeft een uitleg over de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Zo leerden wij dat Jan Van Riebeeck de grondlegger is van de wijnbouw in Zuid-Afrika. In 1656 plantte hij als Gouverneur van de Kaap de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie dewelke was opgericht als tussenhaven waar de zeelieden van de handelsvloot proviand konden inslaan op hun reizen naar India en omliggende landen.

In 1925 kende Zuid-Afrika een hoogtepunt in de wijngeschiedenis. Professor Abraham Izak Perold kruist de druiven pinot noir en cinsault (toen hermitage genoemd) en de pinotage was geboren. Het typisch Zuid-Afrikaanse druivenras.

Ook krijgen we nog uitleg over de verschillende druivenrassen die men hier heeft.

Bert geeft kort uitleg over hun bedrijf “Wijnsafari “. De naam zegt het zelf al: Organiseren van reizen in Zuid-Afrika die in verband staan met wijn.

Hierna volgde het proeven van enkele wijnen met aangepaste hapjes.
Deze lekkere hapjes werden gemaakt door onze kok Luc Verhulst, waarvoor ook onze dank.

Dit was wederom een geslaagde avond.

Luc



De geproefde wijnen:

Witte wijnen:

1. Steenberg HMS Rattlesnacke Sauvignon Blanc 2016

Druivensoort:
100% sauvignon blanc.

Kleur: lichtgeel.
Aroma van rijpe ananas, guave, passievrucht, mineraal karakter.

Foodpairing: Parmaham, meloen salade.

2. Secateurs Chenin Blanc 2016

Druivensoort: 100% chenin blanc .

Kleur: lichtgeel.
Aroma van kweepeer, citrusvruchten en wilde bloemen. Geen bewaarwijn.

Foodpairing: aperitief, asperges met mousselinesaus, scampi’s met room.


3. Spioenkop Sauvignon Blanc 2014

Druivensoort: 100% sauvignon blanc.

Kleur: zachtgeel.
Aroma van peer, witte aalbessen, citrus, groene appel en de typische hooi geuren.
Vrij complexe wijn

Foodpairing: schaaldieren, kreeft en fijne salades met een zekere frisheid.

4. Newton Johnson Southend Chardonnay 2016

Druivensoort: 100% chardonnay.
11 maanden op eik gelagerd.

Kleur: vol geel.
Aroma van citrus, limoen en licht exotisch.

Foodpairing: rijke visgerechten (zalm, rode tonijn), bij varkensvlees, de betere kipgerechten of de betere vegetarische schotel.

5. Secateurs Red Blend 2015

Druivensoort: shiraz, cinsault, tinta, barocca, grenache.

Kleur: volrood.
Aroma van peper, zoethout, zwarte kersen.
Kruidige wijn, lichtfruitige toets.

Foodpairing: wild, stoofpotjes, kruidige gerechten, BBQ.

6. Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2014

Druivensoort: 100% pinot noir.
11 maanden op eik gelagerd.

Kleur: lichtrood.
Aroma van kersen, rood fruit, aards.
Fraaie tanninnes, zoethout in de afdronk.

Foodpairing: Rund- en kalfsvlees, wild (hert), pluimvee.

7. Dornier Cabernet Sauvignon / Merlot 2012

Druivensoort: 73% cabernet sauvignon, 27% merlot.
11 maanden op eik gelagerd.

Kleur: donkerrood.
Aroma van zwarte bes, chocolade en cederhout.

Foodpairing: rund-, lams- en wildgerechten bereid in een geconcentreerde saus vol van smaak.

8. Altydgedacht Pinotage 2014

Druivensoort: 100% pinotage.
12 maanden op eik gelagerd.

Kleur: donkerrood.
Aroma van rood fruit, zwarte kersen en hints van eik.

Foodpairing: rundvlees, chili con carne, moussaka.