Verslag 13 oktober 2011
Het smaken en appreciëren van wijn vergt oefening en kennis en het is het ultieme doel van elke wijnliefhebber een goede wijn te kunnen identificeren op een proefavond.
De meest geschikte persoon om ons hierbij te helpen was uiteraard Luc Van Raemdonck die deze thema-avond dan ook voor zijn rekening nam. Dat er interesse bestond voor dit thema bewees weer de grote opkomst van een twintigtal leden.
Luc gaf een uiterst gesmaakte inleiding ondersteund met een duidelijke powerpointpresentatie over het quoteren van wijn. Hierbij baseerde hij zich op een beoordelingssysteem van een achttal onderscheiden criteria dat een evenwichtige beoordeling van een wijn moet toelaten.
Deze criteria concentreren zich op:
1. Een geurfase: Men onderscheidt primaire aroma’s (druivensoort), secundaire (uit de gisting) en tertiaire (wijnevolutie)
2. Visuele fase: deze slaat op de kleur en helderheid van de wijn
3. Derde fase: smaakfase: hoe smaakt de wijn? Bevat hij zuren of tannines? Hoe is de afdronk en zijn complexiteit?
4. Vierde fase: Wat is de eindindruk over deze wijn?
Voordat we deze theorie in de praktijk brachten werden vier geurflesjes voorgesteld om ons typische wijngeuren eigen te maken. Na de moeilijke start van de vorige thema-avond bleek dit nu al wat vlotter te verlopen.
Daarna werd het tijd om de opgedane kennis toe passen op een aantal wijnen. Daartoe ontvingen we een standaardblad met acht quoteringscriteria voorzien van een scorekaart. Elk van de geproefde wijnen werd intensief bekeken, beroken, gesmaakt en geanalyseerd en iedereen gaf zijn scores om ze tenslotte samen te tellen en te eindigen met een globale score. Vervolgens werden de resultaten samen besproken: was deze wijn op eik gerijpt of niet? Ging het hierbij over Franse of Amerikaanse eik? Wat te denken van het alcoholgehalte? En van de zuren? En de tannines?
Kortom het was een zeer leerrijke, maar ook aangename avond en bovenal waren het weer eens zeer goede wijnen, zoals wij intussen gewoon zijn bij Luc.
Xavier