Verslag 21 februari 2019
Tournée minerale ! nee, daar doen wij dus niet aan mee.
En de door geweld toegetakelde (-: Frank Mannaerts voegde direct de daad bij het woord en maakte er een Tournée generale van en trakteerde ons met een Cremant de Bourgogne naar aanleiding van zijn 55ste verjaardag.
Zo zat de sfeer er direct goed in wat leidde tot een aangename wijnavond met veel leuke feiten en weetjes bij de voorstelling.
Ook de food-paring bij de besproken en geproefde wijnen was weer een ware ontdekking hoe de geuren, smaken en aroma’s kunnen samensmelten met een gerecht.
De geproefde wijnen
De witte “Nuovo Quadro” werd vergezeld met een bruscetta belegd met o.a. tonijn, tomaat, zwarte olijf en bieslook.
Nuovo Quadro 2018
Druivensoort: 100% cortese.
Kleur: strogeel.
Aroma van witte perzik, peren en citrus.
Foodpairing: aperitief, vis en wit vlees.
Dan volgde de “Boffa Roerron Arneis”, een wijn die door velen goed gesmaakt werd en vergezeld werd met vitello tonnato.
Boffa Roerron Arneis 2015
Druivensoort: 100% arneis
Kleur: lichtgeel
Aroma van jasmijn
Foodpairing: aperitief, koude en warme visgerechten.
Voor de derde en laatste witte wijn “Le Rondini Langhe Favorita” had onze chef Luc V. een risotto met truffel, hazelnoot en natuurlijk gemalen “parmigiano Reggiano” , de kaas uit de streek van piemonte gemaakt van koemelk waar men om 1kg kaas te bekomen 16 liter melk gebruikt en die soms tot 32 maanden rijpt . Deze kaas wordt veelvuldig bij verschillende Italiaanse gerechten gebruikt. Er werd ook verteld dat we deze pittige kaas niet mogen verwarren met pecorino die van schapenmelk word gemaakt en uit een andere streek komt.
Le Rondini Langhe Favorita 2016
Druivensoort: 100% favorita.
Kleur: Bleek strogeel.
Aroma van citrus, citroengras. Fruitig met hints van banaan.
Foodpairing: visgerechten.
Er werden tussen het proeven door 4 aroma potjes doorgegeven van geuren die we in de wijnen van Piemonte konden terugvinden en die op het einde van de avond weer verrassende resultaten gaf.
Bij de eerste rode wijn de “Flori barolo DOCG” werd een in de oven gegaard stoofpotje geserveerd van in barolo gemarineerd rundsvlees .Velen van ons hadden meer verwacht van deze beroemde wijn die eigenlijk nog wat te jong was om te drinken.
Flori Barolo DOCG 2014
Druivensoort: 100% nebbiolo.
3 jaar veroudering op eik.
Kleur: lichtrood.
Aroma van pruimen, leer en viooltjes.
Zachte tannines en droge, lange afdronk.
Foodpairing: rood vlees, wild en oude kazen.
De 2de rode wijn(3de op print) “Prunotto Barbera d’Alba”, die de piemontese agnolotti (ravioli) van rundgehakt, spinazie gekookte beenham en truffelolie begeleidde, viel duidelijk meer in de smaak .
Prunotto Barbera d’Alba DOC 2017
Druivensoort: 100% barbera.
Lagering op eiken vaten.
Kleur: robijnrood.
Aroma van donker fruit, kruiden en rozen.
Foodpairing: traditioneel gebakken vlees en groenten.
De derde rode wijn “Boffa Dolcetto D’Alba” sloot de avond af en er werd een verfijnde americain bij geserveerd.
Boffa Dolcetta d’Alba DOC 2016
Druivensoort: 100% dolcetta.
Kleur: robijnrood met paarse accenten.
Aroma van bloemen, rozen, zure kers en rode bessen. Aangename tannines.
Foodpairing: warme hapjes, gevulde pasta, delicaat wit vlees, verse kaas en pizza.
De recepten van de gerechten zullen binnenkort voor de leden op de in opbouw zijnde nieuwe website verschijnen.
Ook het opruimen en het afwassen tijdens en nadien verliep van een leien dakje dankzij de oproep van Luc D.C. om allemaal om beurten een handje toe te steken.
Er werd ook melding gemaakt van een gesmaakte proefavond van het bestuur in restaurant El Warda voor een Marokkaanse avond die halverwege volgend jaar doorgaat.
Ook nodigde onze chef Luc iedereen uit op de kookcursus die hij geeft op dinsdag avond 23 april in de zaal Filippus te Schoten.
Het was weer een geslaagde, leuke en leerzame avond met dank aan het bestuur voor de goede organisatie en inzet .
Frank S.